Monday, December 21, 2009

b i s u l

after HFMD, cik kak kena bisul bawah kulit.. she had it once last year but not as BIG as this time..

last year, when cik kak was only 9 months young, she had a small bonjol somewhere btwn leher & dada.. we went to a few GP, diorg tatau.. even one of them siap tulis surat soh gi refer kat surgeon! mase tu hubby gi ngan cik kak je time ofis hour. bile aku dgr jek hubby ckp pasal surat tu, air mata aku dah takleh ditahan2 dah.. petang tu aku kuar ofis cepat.. instead of pegi surgeon, kitorang gi jumpa Dr. Othman (hubby's uncle), another GP kat seremban.. Uncle Man cool jek.. he said it was bisul bawah kulit.. thou takde mata but once it finds a weak point, dia akan pecah.. uncle kasik ubat utk sapu je.. we stayed kat umah uncle smp malam.. masa tu bisul tu dah start pecah pon..

but last week, bonjol tu naik balik. called uncle man lagik, he said sapu cream antibiotik yg dulu.. obviously, aku tatau mane dah letak cream tuh.. aku pon tak terpikir nak tny name ubat tu kat uncle.. kalo tak mesti boleh amik kat klinik kat umah ni je.. bonjol makin besar dan besar.. til last friday, we went again to seremban on our way back to melaka.. uncle said, ni dah kena infection.. he gave ubat sapu & antibiotik.. in 3-4 days, dia akan pecah..

bisul tu sgt besar.. cik kak selalu meragam.. kesian giler.. bila nak sapu ubat je, mesti dia dah nanges2.. so, boleh letak time dia tido jek.. tu pon dlm sedar tak sedar, dia tepis tangan sesape yg nak usik bisul dia.. imagine a 22months young toddler kena bisul.. BIG ONE lak tuh.. sgt heart wrenching!! sumpah tak tipu..

this morning, b4 nak gi keje, bisul cik kak dah pecah.. alhamdulillah.. nampak macam milo dia tumpah kat leher.. scary..

uncle said kalo nak hilang betul, kena operate sket.. but dont do it now.. tunggu dia besar lagi sket.. my mom said, its actually due to bius yg akan digunakan. obviously, budak takleh nak wat local bius sbb diorg stil akan meronta2.. bius tido tu might effect otak budak.. tatau la how severe.. kot2 ade doktor yg bace, bleh la komen sket..

i cant wait to see cik kak pas keje nih.. nak poyok poyok (peluk/hugs) :-) sbb sejak ada bisul ni, cik kak bila peluk orang, ade gap sket sbb dia takot terlanggar bisul dia.. gambar? takyah la.. bleh nanges aku kalo tgk.. *sob*sob*

0 angelic comments (thanx!):