Thursday, December 23, 2010

4th!

1..
2..
3..
4..

empat tahun la..
hapi 4th anniversary sayang.
may we count many more years together-gether, ok..


be home quick.
be home safe..
we miss u..

Friday, December 10, 2010

1 2 3 4 6!

aku beli buku mengira sambil mewarna utk cik kak.. konon2 nak ajar mengira la kan...

mama : cube kire! ni ade bape? sa... tu...
cik kak : atu.

mama : ni lak. sa.. tu.. du.. a.. dua!
cik kak : tu wa ga pat..  (cakap laju giler)
mama : tak tak tak... sa.. tu.. du.. a.. dua!
cik kak : atu.. jua..

mama : ok. lagi. sa.. tu.. du.. a.. ti.. ge..
cik kak : tu wa ga pat jime anam.. (again cakap laju giler)
mama : takkkk... pepahan laaa.. sa.. tu.. du.. a.. ti.. ge..
cik kak : atu.. jua.. chige..

mama : ok.. ni lak. kire satu-satu pepahan.. 1, 2, 3, 4!
cik kak : apat!

mama : yelah. lagi.. 1, 2, 3, 4, 5.. lima!
cik kak : tu wa ga pat jime anam.. (again & again, cakap laju giler)
mama : takkk.. lima!
cik kak : anam!
mama : cube kire pepahan!
cik kak : anaaaaammmmmm!!!
fine!!! ntah mane cicir lima aku pon tatau.

p/s : tetibe aku terpikir keje cekgu tadika mesti sangat mencabar kan?? nak jage budak, kasik makan, cuci kencing/berak, and dealing with kanak2 yang sgt ober-kondifen dan yakin dia sorang je betul, macam anak dara ni kan?

ubat ikan

cik kak : ma, kite watok.
mama : ye ke? nnt kite mkn ubat k?
cik kak : ma, kite nak makan baytik-baytik (read : antibiotik)
mama : takyah la. kite makan ubat lain la. dalam fridge.
cik kak  : ubat ikan?
mama : ha'ah. aling nyer kaler putih ke kaler oren? (sambil tunjuk scott emulsion original ngan cod liver oil champs perasa orange)
cik kak : o-gen! (tunjuk kaler oren)
mama : yang ni? (tunjuk kaler putih)
cik kak : adek!

pandai ngelat. tp honestly, aku pon takleh telan cod liver oil yg original. muntah wey..

Wednesday, December 8, 2010

pa'yam nek katebang

mama : kite pegi mane?
cik kak : tatau...
mama : epot. pegi hantar pa'yam
cik kak : aaa. kite nak nek katebanggg!
mama : pa'yam gi mane?
cik kak : gi cujuk cujuk.. kite nak gi cujuk-cujuk..
mama : ooo.. ye ke..
cik kak : alaaa...
mama : kenape?
cik kak : kite lupe la nak nek katebanggg!!
mama : ...

my baby brother is off on his mission to travel around europe for a few weeks.. lone ranger gittew.. semoga sentiasa selamat dibwh lindungan dan rahmat Allah.. be home safe.. ameen.. (kengkawan, sila amin-kan sekali, tq)

Wednesday, December 1, 2010

atok, we miss u

mama : ari tu kite tgk adik sara ke?
cik kak : a ah..
mama : baby ape? baby aish?
cik kak : baby shh..
mama : ade sape lagi? mummy ade?
cik kak : mummy sara ade!
mama : ayah sara ade?
cik kak : ade!
mama : atok sara ade?
cik kak : ade. kite tak salam pon atok sara.
mama : ye ke? nape kite tak salam atok sara?
cik kak : kite takde atok.
mama : ooo.. ye ke... atok kite mane?
cik kak : atok kite dah.. emm.. takde.
mama : takpe la. kite kan ade nenek.
cik kak : aaa... nenek ade!

dem. aku nak nanges.

Genting & I

2005
amik cuti secara berjemaah bersama diela (eh, ke amik MC aaa? wakakakaa) utk mengubat ati yg duka lara (ecehh..) pegi naik bas dr terminal putra. classic.. :-)

2006
ade 2-3 kali gak pegi ngedate kat situ tp aku pon mosykil ngape xjmp gambo dlm harddisk nih. mmg takde amik piccas kot. tragedi stranded kat atas tu sbb ujan lebat dan kabel car sumer closed so terpaksa naik cab kena RM50 utk smp ke gohtong jaya sungguh la memori! hahaha

2007
baru kawen. honeymoon haruslah di tempat sejuk. walaupon tempat sejuk itu hanyelah di blakang umah mama.

2008
dah ade cik kak. saje bwk jalan2 sbb dia mmg sgt suka yg sejuk2. cik kak bleh genggam ais lame2.. akan naik rashes, pipi jadik kesat, muka merah2 & badan pon layu lesu je kalo panas. cube bwk gi genting, eksaited taw dia! tp tu dulu, skrang kulit pon dah kebal sket tak berape nak sensitip.
2009
sempat berhajat je nak gi tapi dah whole year preggie+dlm pantang lagik. so, takkan la nak gi main outdoor games gak. konklusi, pegi la cameron sajer.

2010
cerita terkini.
isnin lepas, babysitter budak amik cuti. seb baik dia ckp awal, sempat la mak-pak budak amik cuti. last menet punyer planning, hubby tetibe ajak naik genting. kate blakang umah je kan..



tamat.

Thursday, November 25, 2010

mengenal haiwan

Cik kak ade buku menatang ni. dah lame dah beli, since dia blom pandai ckp... kengkadang dia bukak, kengkadang dia baling je.. maklum le, board book.. aku pon dah lame tak ajo dia name2 menatang dlm neh.. til last nite... teng teng teng..



mama : ni ape?
cik kak : nimau!

mama : ni?
cik kak : buwung atu.. tatotttt (becoz of the word 'hantu')


mama : ni?
cik kak : tatau.
mama : itik.
cik kak : itik!

mama : ni ape?
cik kak : dog! gug gug gugg!

mama : ni?
cik kak : nyio..
adik : chet chet chet... (bunyik cam panggil kucing tuh.. tetibe je kan.. haha)

mama : ni? butterfly!
cik kak : mukan! 
mama : abih tu? (aku dah blur giler dah time neh)
cik kak : name-name!
name-name pon, name-name lah!

all images credit drpd pakcik google.

Tuesday, November 23, 2010

kucheng..

Wawa Inn, Muadzam Shah.

cik kak : nenek kite nak buah..
nenek : nanti nenek buang biji.. ni buah ape ni? buah mate kucing? nak buah mate kucing ke?
cik kak : ..... (long silence..) mate nyio tanak...... (nyio = meow)
nenek : ahahaha.. ok ok.. 

p/s : main ngan nyio suke..

Friday, November 19, 2010

Tanggungjawab Menantu kepada Mentua

sape2 yg dah ade title 'menantu', sila la baca utk muhasabah diri.
(entry ini adelah kategori nota pesanan utk diri sendiri juga).

Seorang wanita apabila telah berkahwin, segala tanggungan dirinya adalah adalah dibawah tanggungan suaminya. Amanah ini terlah diserahkan oleh bapa wanita/wali tadi kepada suaminya.

Bagaimana pandangan Islam kedudukan wanita tersebuat terhadap ibu bapanya?

Islam amat menitik beratkan soal silaturahim, perhubungan sebagai anak dan ibu bapa perlu diteruskan seperti biasa. Wanita kena mentaati suaminya dan diberi keutamaan daripada arahan ibu bapanya kerana tanggungjawab dan ketaatan isteri perlu diberikan kepada suaminya. Walaubagaimana pun Islam melarang suami berlaku tidak adil kepada isterinya jika ada sesuatu keperluan ia ingin membantu ibu bapanya yang susah dan memerlukan bantuan.

Pihak suami perlu ingat bahawa setelah ia mengawini wanita tersebut ibu bapa mertuanya adalah telah menjadi mahramnya dan sama taraf dengan ibu bapanya sendiri. Perlulah diberi kasih sayang dan segala keperluan dan hajat mereka berdua jika mereka terdiri daripada orang miskin perlulah diberi bantuan .

Namun pendapat yg mengatakan anak perempuan langsung tidak mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa selepas berkahwin adalah salah sama sekali. Cuba bayangkan jika ibu bapa itu mempunyai 6 orang anak dan kesemuanya adalah perempuan adakah penat lelah selama mereka membesarkan anak-anaknya langsung tidak akan dihargai anak-anaknya selepas anak-anak tersebut berumah tangga? Ini adalah sesuatu yang tidak adil memandangkan mereka tidak merancang untuk mempunyai anak perempuan semuanya.

Kalau seorang wanita perlu meletakkan suami sebagai individu yang sangat perlu ditaati selepas Allah dan Rasul, bagi lelaki pula dalam konteks menantu dan mentua, mereka mesti menghormati ibu mentua diikuti bapa mentua selepas Allah dan Rasul.

Islam meletakkan martabat yang tinggi terhadap ibu, bapa dan juga mentua, justeru tanggungjawab itu tidak boleh diabaikan oleh menantu lelaki.

Mengabaikan seorang daripada mentua seolah-olah mengabaikan ibu bapa sendiri. Kesejahteraan rumah tangga amat bergantung kepada sejauh mana tanggungjawab menantu terhadap ibu bapa mentua. Jika tanggungjawab itu diabaikan sudah tentu si isteri akan menjadi kurang selesa disebabkan ibu bapanya sendiri diabaikan oleh si suami.

Tegasnya, kedudukan ibu bapa sendiri dan mentua adalah sama tidak kira sama ada mentua beragama apa sekali pun, sama seperti tanggungjawab anak yang sudah memeluk Islam terhadap ibu bapanya yang belum memeluk Islam. Apetah lagi yang memang sesama Islam.

ok la, panjang sgt nnt tak terbaca. bagi yang masih ego & pentingkan diri dalam hal rumahtangga, mahupun yg sudah tahu tapi nak tambah ilmu, boleh baca lebih lanjut dari sumber sini, sini & sini.

Thursday, November 18, 2010

raye haji 2010

1st raye adik dah nampak semat pakai baju melayu. sbb dah pandai jalan. raye pose ari tu dia blom reti jalan sendri lagik.. tp now dah over kondifen! berlari, memanjat, berguling etc...

 ini kakak tantek posing with baju kurung yang nenek beli. anak dara u... kat tangan rembat henpon pa'yom yg tgh gi smyang raye..

haa.. ni kakak ustajah.. tp jambul terkeluar & gelak mengilai. hihihihi

Tuesday, November 16, 2010

get wet!

kali ini kite buat ceta bergambar.. memandangkan piccas dlm fb aku dah delete, so, harap korang tabah la tggu gambo kat belog ni utk load. :-)

Sabtu, 13th November 2010, 10am, Sunway Lagoon.
Family Day kampeni hubby.




family photo. bebudak pegi dgn baju tido. kitorang hangkut dr umah maseh berkeadaan terbongkang. sampai sunway pon tido lagi. puas nak kejut!

.group photo. 


 cik kak dpt beg miki moss.. walaupon takde menang apepe. tapi nak gak beg miki moss.. seb baik ade belebeh-lebeh.

 ouwh.. sexy daddy tgh join games..

 adik terus lelap after about 2hours berendam. tak sempat nak buat ape. tapi aku buatkan jugak susu. dia minum sambil tido. abih sebotol walaupon nak bukak mata tak larat. nak pegang botol pon tak larat.. 

pix ngan cik kak je sbb adik dah tido..

 after 2hrs tido, adik dah bangun. sempat main lagik. seb baik kitorang blom gerak balik.

hugs!!! 

cik kak tuko shift. dia lak pancit.

while adik continue main + berjalan2... see, anak aku main pass baton.. camne mak pak dia nak ngedate?

peek-a-boo aka cakkk!!

kuar lagoon, masuk pyramid lak. makan2 + jalan2 sesket sbb dah pancit sgt rase. lagi pon, kononnye hubby patut ade keje midnite tuh.. 
reached home around 8pm.. then, baru dpt tau keje hubby mlm tu kensel. 

few pixs are from opismate hubby. Mr Woon kalo i tak salah. thanx!

Thursday, November 11, 2010

cik misi

scene 1.
dlm bilek nenek.

mama : jom, masuk bilek. tido.
cik kak : kite nak capu ubat nenek.
mama : ubat ape?
cik kak : capu kat kaki nenek. nenek cakit lutut. (pronounced as 'lu-tut'.. bukan lutot yg org biase sebut)
mama : ha, pegi la.
.
.
cik kak : kite nak capu ubat nenek.
nenek : takyah la. biar nenek buat.
cik kak : takyah.. nenek baying.. nenek baying je. kite capu..
nenek : ... (baring & kasik ubat sapu).. ok dah?
cik kak : locen lak.
nenek : ... (kasik losyen kat cik kak)
cik kak : ... (sapu losyen + gosok2 kaki nenek smp nenek pon terlelap!)
.
.
.
mama : aling, meh kite bobom. dah sapu locen nenek ke?
cik kak : dah. nak bacuh tanan.
nenek : betuah btol cucu pompuan sorang ni. hehe

----------------------------------------------------------------------------------
scene2
dlm bilek kitorang.

mama : ... (baring & amik ubat titik idung)
cik kak : ma, kite buat ma.
mama : takyah. mama buat sendiri. syg tak reti...
cik kak : kite picit la.
mama : ok..
dah titik je ubat kat idung, cik kak pon picit idung aku, konon2 nak kasik ubat tu meresap dlm idung. rase smp ke tekak taw.

p/s : dah jadik macam nurse anak dara nih.

blog ni dah jadik cam longgokan skrip sitkom pendek lak eh.. :-)

Thursday, November 4, 2010

mamai

dalam bilek
masuk tido around 1am.

kul 5am, cik kak bangun.

cik kak : ma.. ma.. kite yak..
mama : hmm.. gi ckp kat ayah.
cik kak : (crawl to ayah) ayah.. kite yak.
ayah : alaaaaaa...
cik kak : ma.. kite yakkk.
mama : ckp la kat ayah (sambil buat2 tido)
cik kak : ayah tido!
.
.
.
mama : jom la. bangun.

kat toilet
mama : mane ade yak!
cik kak : ade!
mama : mane? takde pon! (sambil tunjuk pampers)
cik kak : ade cikit!
mama : yela yela (padehal mmg takde ok)
.
.
.

kat living hall
cik kak : ma, kite nak pakai pampers ijau (sample pamper petpet yang ade 2keping je b4 ni)
mama : mane ade. dah abis la. pakai la pampers ni (sambil tunjuk huggies kaler biru)
cik kak : tanakkk... (start merengek)
mama : bole la.... (nak mengamuk tp tak larat sbb mamai giler)
cik kak : atal ni!
mama : gi amik bedak atas meja tu.. (sambil baring kat sofa)
cik kak : mama angan baying!
mama : pegi je la amik bedak tu cepatttt..
cik kak : kite nak tgk tiwi!
mama : ... (on kan tv)
cik kak : kite nak atunnnn!
mama : ... (meraban carik remote tukar cenel 611)
.
.
.
siap pakai pampers+seluar bagai, baring, carik port nak sambung tido.
cik kak : ma, kite nak cucu manash (read : susu panas)
mama : ... (bangun semula buat susu. then, sambung baring)
cik kak : nak cimut! (read : selimut)
mama : ... (amik selimut. sambung tido dpn tv)

haish... anak... anak... harap2 besor nnt, dia layan la balik permintaan2 kite laks.. ameen.

p/s : luangkan masa anda bersama parents. jangan asek bz jek. kang asal mama ajak je, mule la heboh penat la, ade opoimen ngan kawan la, malas la, ngantuk la etc. kalo parents kite asek bz dulu, kite takkan idop nyer skrang.. 

Thursday, October 28, 2010

sape dah ade anak pompuan?

mama : shh shh shh (bisik-bisik)
cik kak : ... (sengih2)
ayah : kenape?
mama : tak.. sya soh ckp ailebiu kat ayah.. saje nak ajo dia ckp ailebiu.
ayah : ha.. ckp ailebiu kat mama ngan ayah je taw. jgn ckp kat orang lain lak. kang gi ckp kat abg khalish (budak laki kat umah babysitter) lak. ishk..
mama : hahahaha
cik kak : ... (to young to understand kot)

kepada bapak2 di luar sane, anda dah start cuax tak ade anak dara? hihihi...

Tuesday, October 26, 2010

ceta besday lagik!

mama : kakak tak ckp epi besday to u mama pon..
cik kak : ... (sengih malu-malu)
mama : cepat la.. epi besday to u mama..
cik kak : epi beday to u mama (sambil bisik2)
mama : pandai le.. ckp, ailebiu mama..
cik kak : ..kite tak wandai..
mama : ok. cakap 'ai'
cik kak : 'ai'
mama : 'leb'
cik kak : 'yeb'
mama : 'yu'...
cik kak : 'yu'...
mama : ailebiu mama..
cik kak : ai-ye-yu mama.. (tersiput-siput malu)
cik kak : ma, kite nak kek epi beday..
mama : ok, makan nasi dulu. pastu baru potong kek.
cik kak : okeyyy..

time nak potong kek, boleh plak cik kak & adik berebut nak pegang pisau plastik tuh.. jangan main2, adik walaupon blom pandai ckp, tp sgt terel berebut ngan kakak dia.. so, kite potong kek ber-3 la!

b4 tido.
cik kak : ma, tadi kite mamam kek hepi beday to u mama, beday adek, beday ayah, beday kite.....

ha... dan-dan besday sumer org kan..

Monday, October 25, 2010

hepi besday to ME!

Home, 25th Oct 2010 @ 0007 Hr

hubby : hepi besday sayang.. tettt... tettt.... tetttttt..... (censored, tak sesuai utk bacaan umum. ha-ha)
me : ... (sengih. then, looking at acik kak & adik)
hubby : kakak, meh peluk mama.. epi beday mama cpt..
cik kak : ... (sengih.. malu-malu, tetibe tukar mood) ala.... kite nak tido........

ishk.

Friday, October 22, 2010

vbac

Semalam aku dpt sms from Mdm Nat aka Ainun yang baru jek melahirkan anak pompuan ke2 kat DEMC pada  21st Oct 2010 @ 5.35pm, berat 2.97kg.. tapi yang paling pentingnyer, mdm kite berjaye melakukan vbac! (vaginal birth after caesarean) yeay!! alhamdulillah..

so now dah bertambah geng vbac aku! *sigh*

Wednesday, October 20, 2010

Kakak & Adik

cik kak : ma, kite nak gi nenemanda!
mama : bukan nene la. a-la..
cik kak : nene-ala?
mama : bukannn.. ala-manda.
cik kak : ma, kite nak gi alamanda!
mama : ok, ckp kat ayah.
cik kak : ayah, kite nak gi alamanda!
ayah : krooh... krohh.. (malas nak layan)

but we went jugak to alamanda. 2 minggu berturut2 pegi sane. orang tak sesak sgt. senang nak kasik adik berjalan sendiri. sejak 'dapat kaki' neh, mmg suke na dia berjalan. aku yg letih tgk dia berjalan tak berenti. pastuh, dah sibuk nak main kete yg kene masuk singgit tuh. cik kak ekcelinyer dah lame boring main bendalah tuh, but since adik nak main, dia pon tumpang sekaki la..

 kat kelemak.. jalan2 petang2

seronok tgk kakak+adik main sesame. finally, smp jugak harinyer utk tgk diorg main berdua. dulu mase kitorang ade cik kak sorang, hubby slalu ckp nak our 2nd child cpt.. tanak gap jauh sgt.. sbb nnt cik kak ade kawan. bleh main sesame.. and now diorang bukan saje main sesame, malah begado sesama, bertepuk-tampar sesame, passing2 aka rembat botol air each other, keluarkan tisu dr kotak secara bergilir2, pecahkan biskut secara berjemaah kat kapet dan juga tongtong botol susu secara duet smp melekit lantai.. semuanyer buat same-same. hahaha..

cik kak also had becoming adik's idol. idola nombor satu bagi adik. pantang ape je cik kak buat, immediatly adik akan ikot. baru je cik kak panjat kete meynan dia and blom sempat aku jerit soh cik kak turun, adik dah panjat same. begitula seterusnye. kesian cik kak kena marah sbb ajar adek yg bukan2. ekceli, bkn dia ngajar pon, adek yang cepat sgt mengikot.

baru ni aku tried ajar adik, "mata mane?" and quickly blink my eyes beberapa kali, tp dia sikit pon tanak pandang taw! ishk. then, i called cik kak and asked her to teach adik.. cik kak tarik adik dpn muka dia, tny adek mane mate sambil blink her eyes.. adik ikot same kelip mata! mmg sah idola.

now, cik kak sibuk nyanyi lagu maher zain - insha Allah. adik same making noise jugak. thou bunyik nyer hanye la aaaaaa... aaaaaaaa... aaaaaaaaa... jadik la kan.. agaknye cpt la jugak adik ni berckp memandangkan mentor aka idola nyer sgt la kepochi. hahaha..

sila la layan video cik kak singing. siap tak kasik aku nyanyi ok. kalo ayah dia nyanyi takpe lak.

mama : insyaAllah... insyaAllah...
cik kak : ma takyah nyanyi.. ma joget je.
mama : ...

video

Thursday, September 30, 2010

layan movie

mlm td lepas makan, kitorang tgk Lagenda Budak Setan kat umah. yang movie, bukan drama. ok, outdated, i know. tp disebabkan few ppl around me yang ye ye ckp ceta tu best, aku nak gak la tgk.

humm.. pendek kan ceta, takde la best mane. cam compact giler. pastuh, cam malang giler nasib si ayu tuh. dah la terlanjur, lps tu kena kawen paksa, then, kena blasah ngan laki dia, eksiden smp kena wat plastik surgery, divorced, hilang ingatan & finally meninggal masa giving birth. tak ke malang giler.. aku tak ingat ceta ape yg aku penah tgk dulu, lebih kurang gini gak ceta dier. malang sampai ke sudah.

tp part yg aku paling takbleh blah adelah part ayu dlm labor-room. teran... teran... teran... pastuh cam huru-hara tolak2 orang keliling dia. giler.. manede keadaan cemtuh mase dlm labor room. exaggerate  giler. teran pon ade masa nye. bukan sepanjang masa.. patut la ayu tu mati.. haha. ok. fine. tak klaka.

kesimpulannya, tabest. sape yg kempen baaaeeekkk kat aku pasal ceta ni dulu? ha? sape?

Wednesday, September 29, 2010

Jamuan Raya IT&NT

date : 28th Sept 2010
time : 2.30 pm
venue : MPH, Menara TM
paid RM10, and I only ate setengah pinggan nasi briyani, 4 cucuk satey, 1 gelas air oren sejuk.




sumer org nampaknye cam spare perut tak gi lunch. so, bile start nak makan around 3pm, orang dah gi menyerbu tempat amik food. crowded giler. aku pon yg kebuluran + kepanasan = rasa nak pengsan! tobat!

dalam banyak2 hadiah lucky draw, satu pon tak jatuh ke tangan INO. aku mmg sah2 tak penah ade luck utk ape2 lucky draw sekali pon. haha





then, balik opis & sambung cam-whoring. :-)

pix : credit to my colleague, Ms.Chan.

hanging by a moment

last weekend kitorang gi raye umah mak mok kat somban. while sumer org stil lepaking kat meja makan, cik kak was sleeping in one of the bedroom, adik dont wanna sleep lagi, so aku pon bawak la adik kuar dr bilek tuh. adik ni ade tantrum lebih sket dr cik kak dulu. adik suka melentik2 badan, melepaskan badan dier etc kalo dia tanak org dukung & kalo dia tak dpt ape yg dia nak. kalo time dia bejalan & kite kat kasik dia pegi somewhere or capai anything, mesti dia lembikkan lutut smp tangan tergantung & berpusing2. kdg aku yg kena pusing skali takot tangan dia terseliuh!

that day, he was walking half way & started to lembikkan lutut sbb aku tak kasik turun tangga. ntah camner, he cried. aku bwk dia kat hubby (biase la, bab2 cemnih aku mmg cpt panik. sila serahkan kat hubby utk hendel. hehehe) hubby pujuk2 adik. gerakkan tgn dier je, nanges. angkat sikit pon nanges. terlanggar sket pon nanges. uncle man have a look. he said, tangan dia ter-renggang sket (tp takde la smp terkeluar soket). balik umah nnt tuam ngan ais. then, kasik PCM supaya dia dpt tido better.

while everyone solat maghrib, I sat with adik. kesian tgk dia merangkak ngan 1 tangan. bile tertiarap, nak bangun pon tolak badan ngan 1 tgn. bile aku hulur bende, dia amik ngan satu tgn. even aku hulurkan kat tangan yg sakit tu, dia stil amik pakai tangan yg lagi satu. kesian wooo...

balik naik kete, dok kat car seat dia, takyah ikat seat belt pon takde heboh nak gerak. nak tolak badan kluar dr carseat pon takleh kan. then, dia tido til kitorang reach KL. smp umah, stil merengek2.. did wat uncle suruh. then, sumer masuk tido.

next morning, adik terjaga & nanges. mmg biasenye kalo terjage pagi2, he'll cry carik aku. but when he saw me kat pintu bilik, dia merangkak with both hands! alhamdulillah.. dah tak sakit tangan dia..

cuak dah aku nak dangle ngan tangan budak lagik..

Tuesday, September 28, 2010

ubat gegat

kat toilet Shell. nak cuci ber*k cik kak.

cik kak : ...(looking at ubat gegat kaler kuning tepi toilet)
mama : meh sini bediri btul2.
cik kak : ... (trying to step/pijak2 onto the ubat gegat)
mama : sini la cepatttt...
cik kak : ma, ape tu ma?
mama : ubat lipas. tanak usik.
cik kak : lipash watok (read:batuk) ke ma?
mama : erh..

Friday, September 24, 2010

ceta raye..

eh, padan la aku rase n3 b4 ni cam tibe2 jek muncul sbb ceta raye aku taip kat tempat lain rupenyer.

nway, to summarize ceta raye 2010 kitorang:-
Rabu, 2 Hari b4 raye. Aku stil keje, but hubby tak. need to take care of children sbb babysitter dah start cuti.. Petang tu, hubby jemput kat opis, terus kitorang gerak balik Kelemak.

Khamis, sehari b4 raye. prepare masak2.. nasik impit, rendang ayam, daging etc.. seb baik langsir & kusyen aku dah selesaikan weekend b4 tuh. penat sangat aku rase. nite, pegi uptown.

Jumaat, pagi raye.
7-8am : pegi kubur ayah
8-9.30am : kemas2 & settlekan budak.
9.30-11am : makan2 & sesi salam & amik gambar.
11am : gerak balik KL
1pm : smp umah nenek, gombak
2.30pm : start konvoi.
11pm : mercun & bunga api @ umah p.ngah.

Sabtu, pagi 2nd Raye.
open house for our family @ umah mama, gombak.
ptg : umah maksu.
malam : balik kelemak semula.

Ahad, 3rd raye.
open house kat side hubby lak.
petang : lepak2.
malam : gerak balik KL..

Raye ke 4, 5 & 6, pegi coti-coti mesia kat cameron highlands & penang... (cam n3 b4 nih la.. hihi)

Raye ke 7 (cuti Hari Malaysia)
open house anak MakChu kat Balakong.. Then, to umah MakSu kat Kajang.. then JJ Balakong. eh?

Raye ke 8
aku stil cuti tp hubby keje. Mama lepak at our home. smp prepare utk open house alang.

Raye ke 9
open house kat umah mama lg.
malam : balik umah..

Raye ke 10, dok umah tido & rehat2 je...

Raye ke 11, aku start keje..

cuti seminggu pon penuh xtvt. penat!

Tuesday, September 21, 2010

cuti cuti mesia

sambungan ceta cuti raye..

Pada raye ke4, day 1, kitorang telah gerak gi Cameron. kononnyer nak gerak pagi2 sementara budak tido, tp disebabkan kitorang sampai dari melaka kul 1am.. ding dong ding dong basuh baju, kemas sikit2, kul 4am baru aku tido.. tu yang bangun lambat & gerak lewat.

tghari tu kitorang singgah R&R Tapah utk mandikan cik kak. adik bangun pagi, tu yang dah siap2 mandi kat umah. then, pegi lunch kat situ. giler tasteless nasi ayam dier. blueewkk. then, kami teruskan perjalanan.

budak2 dah start cranky dok lame dlm kete. sepatutnyer destinasi seterusnye adalah lata iskandar. tp tak sempat nak tunggu smp ke situ, terus gi Kuala Woh. Syiok giler bebudak ni mandi sungai. air sungai mmg la sejuk tp kalo jalan dalam sungai tu, kaki kite kan cam termasuk sket dlm pasir, giler panas ok. ade air panas kat bawah sungai tu!! series tak tipu!

dekat sejam berendam, kitorang continue journey. siap2 buat susu, dedua dah selamat tido dlm kete.. jalan nak naik ke cameron mmg bengkang bengkok.. lame lak tuh journey dia.. smp aku pon terlelap. hehe.


sesampai cameron, kitorang nampak signbod 'BOH' terus je masuk simpang. jauh ke dalam jugak la. perut pon lapar. tu yang pegi minum dulu.. amik2 gambar sket. then, otw nak kuar ke main road, jmp bee farm. terus singgah. kitorang beli honey RM45 sebotol besar. katenye kat KL dlm RM70++..

waktu pon dah dekat kul 6pm. pusing2 brinchang carik hotel budget. dapat la satu bilek kecik. ok la utk kitorang be4. Malam gi dinner kat area hotel gak. servis kedai steamboat F@UZI tu sgt fail.

1st, mase nak amik order, kitorang mintak buku menu, dia blah & pegi amik order meja lain dulu. hampeh giler.

2nd, food tunggu sgt lame. steamboat wey! hidang bahan mentah la, bkn kene masak pon. hubby pegi tanyer bape kali ntah. lame sket, kluarla all the frozen things tu. tp, kuali steamboat tak kuar2 lagi. giler bangang la. camner nak makan kalo takde kuali tuh. tunggu punyer tunggu, kitorang dah nak cancel order dah. tp dia kate kuah dah siap. kalo dah siap nape tak kuarkan lagik?

3rd, mahal.

mmg spoil giler mood aku. dah le kelaparan. servis lembab macam pondan tua. pastu mahal lak tuh! RM40 utk set steamboat! baik gi makan buffet kat seoul garden!

mmg menyumpah la kitorang blah. haha.

then, pegi nite market yang hanye bukak pada weekend & public holidays. agaknye maseh musim cuti sekolah, so ade la nite market malam tuh.

balik tido..


Day 2.
Brekfast. then balik sambung tido.. tghari, checkout. pegi kea farm, cactus point and few more. tak shopping pon. beli cactus je. so, skrang kat umah ade la dlm 10 pokok cactus yg kecik2 tuh. hehe..


Sblom turun jalan kona-kona, adik dah selamat tido. puas aku soh cik kak tido tp takmo gak. dulu gi fraser jln kona2 ni dia muntah taw! seb baik last2 dia tido gak. journey dr cameron ke penang jauh gak. 2jam lebeh ek. destinasi pertama adalah mencari nasi kandar. yeah! then, baru cross jambatan PP sbb nak carik hotel kat sane. tgh pusing2 tu, tetibe adik batuk & muntah. abih baju, tudung & sluar aku. cik kak yg dok kat blakang sibuk intai adek dia muntah. aku dah bising soh dia dok jauh sket. tak sampai 10menet. cik kak lak muntah. dia ni takleh tgk org lain muntah. tp gatal gak tgk muntah adik dia. hubby pon cpt2 la main redah je check-in hotel.

petang tu rehat2 kat bilek. malam baru kuar gi padang kota makan pasembur. konon nak mkn charkuewtiaw, tp memandangkan food dah byk atas meja, tak jadik nak order. then, gi bt feringghi. ade byk jual2 tepi jalan. then, balik sbb dah start ujan.. mase pusing2 kat georgetown tu, tetibe nmpk ade long queue tepi jalan. rupenye org nak pegi naasi kandar beratur. mmg beratur la ko malam2 tu. tp kitorang tak singgah sbb dah kenyang.

Day 3.
Lepas brekfes gi perangin Mall. kedai pon blom bukak. lantak. saje nak pegi local mall yg takde kat KL.. kang, asek2 JJ, asek2 JJ.. pegi JB pon JJ.. kuantan pon JJ. udah2 le tuh..

Sambung pusing2.. bebudak pon tido.. maklum le bgn pagi cpt sgt. apelagi, makpak nyer pon sempat la camwhoring gediks bedua! hehe..

kuar dari pulau, tapau nasi kandar lagik. takleh nak mkn kat kedai sbb budak tgh tido.. journey balik KL rase jauh btul.. berenti kat R&R Sg. Perak sbb hubby dah ngantuk.. kebetulan ade lak maskot Upin & Ipin kat situ.. Ye ye la bwk cik kak yang over eksaited dengar ade upin & ipin. skali smp je dpn maskot tu, trus berundur tanak amik gambar.. takot dia tgk besar sgt. dlm tv tgk kecik je. tp kitorang dukung gak supaye amik gambar. kang dah balik baru dia mintak, lagik haru..


Dlm kete, bebudak sambung huru-hara balik.. forcing the father to make a stop kat Kuala Woh. again. mandi sungai lagikk.. dah kecut berendam, senang nak tidokan diorg dlm kete. hehe..

terus.. balik KL.. sambil berkaraoke & main2 dgn bebudak kat seat blakang. aku pon dah pindah seat blakang taw kalo tak diorg sibuk nak dok dpn gak.

mencabar gak bwk budak kecik jalan jauh. tp stil seronok..

dalam byk2 berjalan, sambil tu aku refresh mind cik kak pasal pegi cameron, penang, makan strawbery, kaktus, mandi sungai, angin sejuk etc2.. dia ikot la ape aku ajo.. last2 dah balik umah, aku try test kakak..

mama : kite pegi mane tadi sayang?
cik kak : gi amik gamba ngan Upin Ipin.
mama : aaaaaa... (itu je ke yang dia ingat???)

cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.
mama : salah la. name saye kakak. ni adek saye.
cik kak : owh.

few minutes later, dia ulang la lagik...
cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.