Wednesday, March 24, 2010

jemput2

i've held few makan2 sessions b4 this. biasenye invitations sent out mengikut majlis. sometimes, event utk adek-beradek, then ade utk family terdekat je, then ade utk family & kawan terdekat je, ade gak skali skala aku ajak ppl yg dah lama tak jmp.. pendek kata, ade mcm2 kategori lah. tp as alwaiz, bukan semua yg akan menghadirkan diri.. tambah rencah sket, ade yg wont even bother to inform diorg tak dpt dtg ke wateva. mebi sbb invitation aku adelah specific, thats why aku harapkan respond dr org2 yg dijemput.. cthnyer, aku tak send emel "to all" tp aku specifically type each names.. same ngan sms, mebi send the same msg, but kn sumer org dlm phonebook tu akan receive the sms.. kan?

there are 2 caterogies of ppl yg aku cam maleh sket tiap kali aku list down nama2 utk di-invite:-

kategori A.
jenis yg tiap kali ajak, tak penah nak dtg. ini biasenye level makchik2 or pakchik2.. tapi, kalo tak ajak, mule la heboh kat sumer org kitorg tak jemput.. takde ajak pon.. etc. JELAK, tp mama aku ckp, layan kan aje.

aku pon wonder nape la jadik cemtuh.. saje malas nak dtg ke.. tak amik serious ke.. tak bape kesah nak dtg ke.. or rather do something else (padahal boleh je buat hari lain).. takpon saje boikot tanak dtg sbb kecik ati ngan org lain yg most probably will attend the event.. ntah.

aku tatau la kot2 mebi tiap kali dijemput, ade jek opoimen lain diorg dah arrange kan, mmg takde jodoh la kot..

kategori B lak.
ade gak yang dijemput, tp disebabkan bukan org yg dekat ngan diorg yg jmpt, so jadik less priority lah event aku tuh. contoh, kalo aku sub-con kat En.A utk jmpt En.B (En. A lebih kerap kontek En.B compared to aku), pon tak dtg sbb bukan aku yg menjemput. ini lagi satu aku fed-up. kalo sumer org perangai cemnih la kan, tentu wedding aku 2006 dulu bleh wat doa selamat jek. sbb most of the invitations were settled by my mom, aunts & grandma.. aku kat pulau ok dulu.. haishhh..

hmm.. itu la kesah 2 kategori yg aku hadapi tiap kali nak wat majlis.. kalo rase2 takleh dtg, sms la bgtau. aku paham la org lain ade komitmen lain gak dr nak hadap majlis aku jek. insya Allah, next time kalo ade mkn2 lagi, leh jemput lagi.. leh lepak2 gather2.. kan kan..

tapi disebalik hal menjemput nih, ade gak hal dijemput..

kategori lain.
orang invite kite, tp kite lak yg tak gi..

maklum la trend sekarang org byk menjemput guna pesbuk la, yahugrup la, forwared sms la (semua yang takde name kite sendiri).. kadang aku wonder btul ke dia ngajak aku.. rase nyer takde la knal sgt ngan minah/mamat tu. suam2 kuku pon idak.. dia tau tak sape sebenarnyer dlm mailing list tu? kdg aku pon cam was-was dia knal ke aku? ahahahaha..

kalo kes cemnih, aku tgk level keakraban la.. bkn ape, aku pon segan gak main redah je majlis org.. tp doesnt mean kene bentang red carpet utk invite aku, email to ramai2 yg include my email, pon dah cukup. enuff for me to see yg korang sememangnye knal & ingat aku ni.. bukan semata2 jemputan secara terbuka atau random..

lain la kalo korang jenis yg mmg aku kolling2 slalu, kecik ati wa kalo lu tak jemput! huwaaaaa.....

2 angelic comments (thanx!):

izpuri said...

Aku terasa. Lalalala.. Sebab aku tak gi masa hari tuh. Ish ish ish..

syafajalal said...

herk.. aisehh... Puan Eez.. aku tak terpikir nak refer kat ko langsung pon mase menaip.. sori la kalo ko terase.. tp ko kan penah dtg.. kalo tak dtg pon, ko ade jek bgtau aku.. jgn la terase.... sungguh..