Monday, April 26, 2010

Mama Balik Umrah

Jumaat malam.
1. pegi main beskal kat putrajaya.

2. makan briyani gam putrajaya.
cost RM27/meal.. erkhh.. seingat aku harga dia dulu dlm RM17-RM18 jek.. sejak bile dah naik lagi RM10???

Sabtu.
1. follow-up adik pasal bronchitis.
alhamdulillah takyah pakai nebulizer dah.. batuk pon dah jaraaaaaangg sgt.. adik dah kembali ektip like alwaiz.. plusssss.. makin manje! i tot gegirl je manje.. boy pon same yek? huhu..

b4-siap bwk nebulizer spital balik umah..


after- hepi sha la la kan?


2. Wedding at Ampang.
kawan hubby. takyah la ceta panjang2.. huwahahahahaha..

3. Jemput mama at KLIA.
flight mama dah landed much earlier dari kitorang sampai! tp seb baik mama & other jemaah semua kluar lambat due to luggage, clearance etc.. alhamdulillah mama & nenek sehat..

pegi 2 beg, balik 5 beg.




then, straight to umah nenek sbb maksu dah masak2.. maghrib baru balik umah.. lepak2 story-mory.. unpack luggage.. cik kak la paling best. nenek dia beli jubah ntah 3-4 helai.. maklum la, cucu pompuan tunggal.. cucu2 laki kena bahagi2.. ahahaha..

Friday, April 23, 2010

miss my mom

mama probably dalam flight skrang.. insya Allah will arrive at KLIA @ 3pm tomorrow...
yeahhhh!!

Tuesday, April 20, 2010

hospitalized



Lepas turun dr Fraser's Hill, kitorang pegi klinik lak belah malam sebab cik kak demam on & off dah 5hari.. siap buat test darah. cik kak tak nanges, tp hubby kate muka dia nampak tgh tahan sakit.. owh ya, aku tak tgk.. tak sampai ati. aku baru dgr je doktor nak amik darah, air mata dah bergenang. haha.. emo giler.. kul 1.30am klinik tepon bgtau result test. platlet rendah=86 sajer. aku dah panik giler.. terus teringat suasana masa aku jaga hubby kena denggi last year.. sedih sgt sgt.. mata dah berair2 sambil packing baju, pampers & susu cik kak.. called my sisters yg maseh blom tido. told them i will send adik there sbb kitorang nak gi spital. Tambah sedih+panik sbb mama takde. Mama kan baru je berangkat pegi umrah.. Gile mati kutu aku dibuatnyer.. tapi hubby very positip. he said not to worry. dia sgt yakin result darah tu salah. aiks..?

checked-in kat hospital tawakal kul 2.00am. amik darah lagi skali. time ni hubby said cik kak nanges2 sbb diorg tak kasik hubby teman cik kak utk amik darah. smp trauma kejap dibuatnyer. bile ade nurse nak pakaikan gelang nama pon cik kak takot! kesian giler..

naik ke wad, hubby stil positip. cik kak dah ok sket sbb nampak ade gelongsor kat kawasan ward. hubby said, when his platlet was 80+ dulu, he was sgt lemah & tak bermaya. tp cik kak lak sesampai je kat wad, tanak naik katil. "maa.. nak meyn" (read : ma, nak main)

result darah sgt baik. platlet=360. no denggi. mmg result klinik salah. alhamdulillah. tp demam masih on & off..

selasa pagi, paed kate ear & throat ade infection.. thats why temperature dia tak ok2.. cik kak bkn main ektip takde tande org sakit pon.

aku jmp adik 1-2jam je sehari sbb dia tinggal kat umah..

rabu pagi, paed dtg, she said cik kak ade demam kul 4am b4, so kena monitor another 24hrs. 4pm tu dok check takde demam. we'll wait another 12 hours, kalau takde demam baru bleh balik.. hubby's family came to visit cik kak.. cik kak kalau jmp kazen dia, mmg huru-hara tunggang-langgang jadinyer. takde rupe org tak sehat langsung! takpe, biar dier ektip.. siap lompat2 atas katil mase paed check.. paed kasik thumb-up! hahaha..
main gelongsor kat ward..

khamis pagi, paed check rupenyer ade demam kul 6pm semalam. huwaaaa.. bile mau kluar neh.. tp paed kate kalo by 4pm nnt dia check dah takde demam, bleh discharge.. Alhamdulillah, petang tu temperature cik kak dah ok.. paed kasik kluar.
sepahkan katil sebelum balik! ishk ishk ishk..


Tunggu bil settle, maghrib baru leh kuar.. straight to JJ AU3.. main time!! tp adik lak moody.. batuk2.. kesian anak aku lagik sorang..

main-main.. yeahhh!!

Malam tuh adik lak takleh tido.. meragam sbb batuk teruk.. nanges2 lagik.. Then, lepas smyang jumaat, we took him to klinik again.. amik reference letter, trus gi tawakal.. siap kena x-ray.. ishk... paed kate kena bronchitis.. hmmm.. pakai nebulizer & amik ubat.. paed soh dtg lagi mlm tu gi emergency utk sedut ubat lak.. Alhamdulillah, malam tu adik tido lena... smp 11am! qada' tido btul..
adik yang moody..


Til today batuk stil ade.. lambat btul nak hilang batuk.. aku & hubby juga batuk.. kami satu family batuk.. huhu.. Alhamdulillah, anak2ku sudah sehat & ektip.. Adik dah start senyum balik.. skrang heboh nak panjat2 orang, then berdiri lepas tangan! over confident ok.. duduk pon kadang2 terlentang, ni nak berdiri tanpa bantuan lak.. anak... anak.. :-)

Fraser's Hill

bermula pada 11th April 2010 @ 5am (Ahad), kitorang gerak dari umah to KLIA to send mama & nenek pegi umrah.. insyaAllah, mama & nenek will return on 24th Apr 2010.. Immediately after mama dah lepas terminal antarabangsa, kitorang sumer bersurai. aku, hubby, cik kak & adik meneruskan perjalanan coti-coti mesia ke Fraser's Hill.. Kitorang ikot lalu bentong.. jalan mcm ular kena palu.. seb baik bebudak dah tido..


Arrived at Fraser kul 1.40pm after 2jam setengah journey dari Gombak.. we stayed at Apartment Sri Peninjau. Giler tabest. Sbb diorang baru renovate tempat tu. mmg la cantek sket, nampak baru. TAPI.. ishk ishk ishk..


  • 1st skali sbb location dier yg sgt ceruk..
  • 2nd aircond mini dia rosak, takde unit lain yg elok walaupon takde org lain selain kitorang yg stay kat sane..
  • 3rd tingkap takde netting/jaring (mungkin blom pasang).. so, mlm takleh nak bukak tingkap sbb byk serangga nak masuk. tak dpt rase angin malam..
  • 4th tambah lak takde kipas siling/kipas meja. panas tau.
  • 5th langsir takde. they said akan siap by July. view dari tingkap adelah hutan. ahaahahahaa..

I told hubby few days b4 we went up the hill, mase skolah2 dulu aku penah ikot rombongan gi situ. aku ingat ade tempat golf, naik kuda, paddling kat lake. rupenyer, ape yg aku ingat dulu, itu je la yg masih ade smp skrang. mmg tak byk xtvt kat sini. kitorang jalan2 tawaf kawasan tu jek. cuaca pon tak berapa nak sejuk. tak pakai takyah pakai sweater pon.. Tempat makan kat sane sgt limited. ye lah, tempat ni pon bukan besar mane.. tp disebabkan nak menyampaikan diri ke sane pon sgt mencabar (jalan bengkang bengkok yg mengalahkan bukit chau ming, then nak queue utk turun/naik), dan bile dah sampai takde lah best mane.. so, amatlah tidak berbaloi aku rase.. ahahaha.. kejiz giler review coti2 kali ini.. to sape yg tak penah pegi, tak rugi pon kalo smp skrang korang tak pegi-pegi lagik. ahahaha..
isnin tghari we went down ikut Kuala Kubu lak. kakak & adik tido.. tp dlm tido tu pon, kakak bleh muntah! berenti kejap tepi gaung tuh utk bersihkan kakak.. kesian dia..



abih ceta gi fraser.. akan menyusul cerita masuk spital lak..

rumah tinggal

8th April-Khamis
tido umah BIL kat cheras.
pegi klinik kat sane sbb cik kak demam.
pegi downtown cheras.

9th April-Jumaat
tido umah mama.

10th April-Sabtu
tido umah mama gak sbb sok nak hantar mama gi KLIA.

11th April-Ahad
fraser's hill

12th April-Isnin
cik kak stil demam.
baru nak tido, kena bwk cik kak gi spital.
tido spital.

13th April-Selasa
tido spital lagi.

14th April-Rabu
tido spital lagi sehari..

15th April-Khamis
tido umah tapi adik lak takleh tido sbb batuk.

16th April-Jumaat
tido umah.
mengemas.

17th April-Sabtu
tido kelemak.

Wah.. lame betul kitorang tinggalkan umah...
Cerita detail akan menyusul... hermm.. nanti yek.. huhu

Thursday, April 8, 2010

bawah ketiak mama

Many ppl around me are staying away from their parents. Ppl working/studying in KL, while their parents are staying outside KL. Lucky for us, mama has her own house in Gombak & Nenek is just a minute drive away. dekat sgt. stil, i grew-up away from KL.. now that i'm back, there's NO place like GOMBAK to be called HOME. aaAaaAaaAaaAaa..

1981-1995
gombak

mama kate we moved quite several times b4 betul2 menetap kat umah mama yang ade skrang neh. aku totally tak ingat. memory aku dari stage bayi/kanak2 hingga ke darjah6 sangat terhad. atau bleh dikatekan, LUPA abih! itu sbb la aku hanya ingat beberapa org kengkawan SRKG1 aku.. aku kagum gile ngan member aku yg bleh ingat A dok sblah B, C dok blakng D etc.. sape dok sblah aku pon aku dah tak ingat. ishkk.. tapi yg aku bengkeknye apsal aku bleh ingat scene kantoi diari (oppss..) & scene jatuh+kepala berjahit mase skolah rendah tuh.. ishk.. ape barang..

masa skolah rendah la kami adek-bradek were trained to manage ourselves. mama & ayah were working day & nite. we had our basic skills in surviving.. wahh.. gittew..! we did the chores and sometimes cooks for ourselves. basic cooking aku & my brother were not only masak air or telur. but ayam sweet sour okke. itu je la yg kitorang reti. siap sidai kain, kemas umah, basuh pinggan bagai.. semuanyer considered done. pikir2 balik, hebat jugak generasi kite dolu2 ek. harapkan budak skrang? HARAMM...

1995-1996
KL

time ni asrama kat SEMERA baru bukak. kitorang konsider batch pertama yang masuk la.. ni la 1st time aku dok hostel. konon2 cam berjauhan dari family la. tapi, tetiap petang gi carik mama kat kelas time mama mengajar.. muahahahahaaa... ye la, aku form3 sesi pagi. mama ajar form1&2 sesi petang.. hahahampeh..

hmm.. time kat semera pon memori aku tak berapa nak bagus tp at least, kengkawan kelas kompom aku bleh ingat lagik! mane taknyer, kelas 3 tahun berturut2 tak tuko2 clasmate. ahaha

1997-1998
kuantan

ni baru secara formalnyer aku dok hostel. utk beberapa bulan pertama aku asek home-sick.. rase cam nak balik skolah KL, but at the same time rase nak cabar diri bersaing ngan bebudak SBP.. amik kau.. giler tinggi btul pandangan aku terhadap bebudak asrama penuh taw.. tp, sebenarnye malu gak nak balik skolah lame sbb macam heat2 ciken shit jek lak nnt..

ntah bape bulan aku nanges dlm lemari sbb homesick. kaedah ini aku anggap berjaya sbb takde sape pon perasan aku homesick. smp la satu hari tu.. jeng jeng jeng.. mama & ayah hantar aku balik semsas on wednesday sbb kononnye aku tanak balik sane dah. then, mama & ayah gi jmp cekgu-cekgi, haa, trus kecoh smp ke adek2 dorm aku pon tau aku homesick. malu mak, nyah! auwww..

but lame2 life kat semsas dah ok.. byk scene kat sini yg aku ingat. memori aku byk bermula masa nih. tatau la nape b4 ni memori kad aku kureng berfungsi.

1998-1999
gombak

habis spm, aku kembali ke gombak. lepak2 tido2 kat umah saje. my father jenis yang tak suke anak2nyer merayap. so, mmg aku byk abih masa kat umah. membuta. erkh..

time kat umah best sbb aku ade bilek sendiri. aku cat dinding bilek kaler biru+kuning. i spent most of my time dlm bilek. back to square one, when i'm at home, i dunt really mix around dgn org laen..

1999-2003
melaka

bulan july lepas dah konfem akan dpt sponsorship Telekom, aku register la kat mmu mlk. kat mmu pon pindah 3tempat. Unihostel--> hostel--> tmn bg raye. dgn scholar RM400/month dlm tangan, plus ayah kasik bonus skali skale, i hardly asked for shopping spree from my parents. bil tepon, tambang bas sumer bayar sendri okke. pandai2 la bajet supaye tak sengkek. i tried to teach myself supaye tak mengabihkan duit mak ayah utk kepentingan diri. i've also learnt that there were some of our colleague yg tak berapa nak senang, smp ikat perut nak survive kat mmu tuh.

hmm.. mmu had taught me so many things.. about studies, work (practical), life, frenship, relationship.. we learnt to know who are our true frens and who are our mutual frens and who are only happened to be our classmates.. i didnt have many frens thou, but i'm proud having frens who are still keeping in touch until today.

2003-2005
gombak

the starting of my career is not very exciting. My father passed away few days after i've joined TM. Being so depressed and all, i nearly accept the offer to be stationed at Labuan in 2004. But mama tak bagi. she said, she had already lost her right hand (my dad), and she wont want me to be away too..

Until in 2005, when mama said its ok if i wanna stay obersea (wah!), and KEBETULAN boss aku offer gi sane skali lagi.. I needed a new environment & fresh air that moment.. i didnt plan to get married any years soon.. i was 23 yrs young. i planned to kawen when i'm 28th.. cukup la 3-5 years kat sane.. i tot..

2005-2008
labuan

my 1st few months at pulau was great. good staffs, relaxing environment, rumah blakang opis.. what else cud i ask for? till later, ppl started showing their true colors, relaxing becoming sgt slow & lembab+malas and encik boifren lak ajak kawen, things dah tak sebeautiful b4.. ahahahaa.. in 2006 aku dah start ckp kat boss nak balik sbb nak kawen.. ahahahahahaa... kuase la boss aku nak layan kan.

in 2007, hubby ikot aku balik pulau. his career was doom. by end of the year, aku apply transfer lagi but negative.. thou pregnancy test aku positip. harus la start meroyan kan. ahahahaha..

2008-2009
gombak

my GM telah baik ati menukarkan aku kembali ke HQ. We stayed again at my mom's for another year.. too much dramas, so we opted out for our own space..

2009-current
sentul

then, we bought a house which is only 10minutes drive from mom's.. hahaha.. i loikeee... aku planned nak beli umah which is only a walking distance from my mom's tp bajet blom mengizinkan.. Later, InsyaAllah..

agaknye aku mmg hepi dok bawah ketiak mama kot.. hahaha.. knp? do u hv any problem with that??

Friday, April 2, 2010

Jom Tagging

1) First time jumpa your hubby bila dan kat mana?
Mase my BigBro Konvo kat UM 2004. Hubby konvo same2 ngan my brother. (Cipun pon konvo same ngan diorg!) but he claimed he saw me since konsert nasyid MMU Mlk 2001/02.. hahaha..

2) Love at first sight?
Yes & No. ahahaha.. I remember saying to myself, kacak jugak mamat nih. tp mesti dah ade awex. hmm.. hahaha.. kacak woo.. org tgh konvo la kate kan.. dgn blazer+slack+kasut itam berkilat.. tp tak kapel pon mase tu. 4-5bulan lepas tu baru sms menjodohkan kitorang. eheks.

3) Who is he when the first time you met him?
Graduan UM terlajak (Oppss.. hahaha) merangkap orang yg baru nak memulakan kerjaya.. walaupon baru keje, stil pancing aku dgn chilis.. wahh..


4) How long it takes for him to ask you out for a date?
aku la yang ajak. ishk. couple of days after declare secara gelojoh oleh aku jugak. *dang*


5) First place dating?
Chilis, Mid Valley. Berbuka Pose.





6) How he proposed?
Mutual kot. tetibe aku tingat bitawu mama aku gatal nak engage.. adjust tarikh ke dpn ke blakang, then baru decide nak merisik dulu. sambil tu discuss tarikh kawen gak.. berterabur.. hahaha..
sehari lepas merisik trus gi jimba-jimba.. tp kantoi.. muahahahah

7) Special date with your hubby?
10th jan 2006 - kapel semula (SEMULA?? jeng jeng jeng..)
16th April 2006 - merisik
15th July 2006 - engage
23rd Dec 2006 - nikah

8) Changes that he asked you to do?
ntah. ape ye syg? soh rajin masak kot. ahahaha..

9) What is about him that you love so much?
Hubby sgt sabar. Sgt helpful in everything. these 2 characters made me feel very thankful for having him.. tambah2 time tgk typical husband org lain yg lepaskan semua hal rumah & anak2 kat wifey..

10) What is about him that you wish he would change?
harap dia pandai memuji aku! arrrgghhh.. hubby hardly puji aku! sgt tensen! ahahahaa.. but he alwaiz puji my cooking.. (moral support neh sbb nak soh aku rajin masak.. hehe)

11) You will lose your mind and crack your head when he..
continue sleeping smp tghari.. then sambung lagi lepas lunch.. smp ptg.. ishk. i know dia penat & nak rehat time cuti. tp bleh tak buat xtvt yg melibatkan aku skalik? ahaks...


12) You will smile through your eyes for the whole day when he..
pampers me early in the morning & nothing that can spoil my mood happens thru out the day.. owh, i'm easily pleased. haha..

13) Complete below sentences, "My love towards my hubby is as big as..
the world wide web. No boundary, no limits! ahahaha.. sungguh hsbb jawapan aku.

My love towards my hubby is as big as his love towards me.. but mine will be a lil bit bigger.. (nak menang jugak.. haha)

But true, Sayang, I really Love U so very much. I pray you'll alwaiz be by my side, till the final day of my life.. Our darlings & I need u..


sedih

Hot Chat kat Hotfm pagi ni telah buat aku naik opis dgn muke yg sgt sememeh. abis bedak aku taw. ishk.

Losing the one we love is really indescribable. Even tormented and heart-breaking cant really fit to tell how our feeling is..

This is the 7th year ayah left us. When ppl says, time will heal.. it may take forever for me to recover.. Kehilangan ini satu kesedihan yang plg besar dlm hidupku. Belum ade lagi kesedihan yang dpt menandingi rasa sedih ini. It took all the strength I had not to fall apart. Our life must go on.. We still have our mama to shower our loves.

Mmg aku teruskan hidup. Without failing to remember ayah all my life. I onced said to myself, kalau sedih macam ni pon I can still be strong & continue my life, there cant be anything worse that can break me down.

So kengkawan & adek2, kalo takat break ngan kapel pon korang nak menanges beriya macam takde esok, p'se grow up.

p/s : tuh yg buat aku rase nak tempeleng jek bebudak AF yg menanges buat-buat bile ade yg tersingkir. poyo gile. bukan takleh jmp balik. bukannye yg tersingkir tu pegi mati. haish.