Thursday, April 8, 2010

bawah ketiak mama

Many ppl around me are staying away from their parents. Ppl working/studying in KL, while their parents are staying outside KL. Lucky for us, mama has her own house in Gombak & Nenek is just a minute drive away. dekat sgt. stil, i grew-up away from KL.. now that i'm back, there's NO place like GOMBAK to be called HOME. aaAaaAaaAaaAaa..

1981-1995
gombak

mama kate we moved quite several times b4 betul2 menetap kat umah mama yang ade skrang neh. aku totally tak ingat. memory aku dari stage bayi/kanak2 hingga ke darjah6 sangat terhad. atau bleh dikatekan, LUPA abih! itu sbb la aku hanya ingat beberapa org kengkawan SRKG1 aku.. aku kagum gile ngan member aku yg bleh ingat A dok sblah B, C dok blakng D etc.. sape dok sblah aku pon aku dah tak ingat. ishkk.. tapi yg aku bengkeknye apsal aku bleh ingat scene kantoi diari (oppss..) & scene jatuh+kepala berjahit mase skolah rendah tuh.. ishk.. ape barang..

masa skolah rendah la kami adek-bradek were trained to manage ourselves. mama & ayah were working day & nite. we had our basic skills in surviving.. wahh.. gittew..! we did the chores and sometimes cooks for ourselves. basic cooking aku & my brother were not only masak air or telur. but ayam sweet sour okke. itu je la yg kitorang reti. siap sidai kain, kemas umah, basuh pinggan bagai.. semuanyer considered done. pikir2 balik, hebat jugak generasi kite dolu2 ek. harapkan budak skrang? HARAMM...

1995-1996
KL

time ni asrama kat SEMERA baru bukak. kitorang konsider batch pertama yang masuk la.. ni la 1st time aku dok hostel. konon2 cam berjauhan dari family la. tapi, tetiap petang gi carik mama kat kelas time mama mengajar.. muahahahahaaa... ye la, aku form3 sesi pagi. mama ajar form1&2 sesi petang.. hahahampeh..

hmm.. time kat semera pon memori aku tak berapa nak bagus tp at least, kengkawan kelas kompom aku bleh ingat lagik! mane taknyer, kelas 3 tahun berturut2 tak tuko2 clasmate. ahaha

1997-1998
kuantan

ni baru secara formalnyer aku dok hostel. utk beberapa bulan pertama aku asek home-sick.. rase cam nak balik skolah KL, but at the same time rase nak cabar diri bersaing ngan bebudak SBP.. amik kau.. giler tinggi btul pandangan aku terhadap bebudak asrama penuh taw.. tp, sebenarnye malu gak nak balik skolah lame sbb macam heat2 ciken shit jek lak nnt..

ntah bape bulan aku nanges dlm lemari sbb homesick. kaedah ini aku anggap berjaya sbb takde sape pon perasan aku homesick. smp la satu hari tu.. jeng jeng jeng.. mama & ayah hantar aku balik semsas on wednesday sbb kononnye aku tanak balik sane dah. then, mama & ayah gi jmp cekgu-cekgi, haa, trus kecoh smp ke adek2 dorm aku pon tau aku homesick. malu mak, nyah! auwww..

but lame2 life kat semsas dah ok.. byk scene kat sini yg aku ingat. memori aku byk bermula masa nih. tatau la nape b4 ni memori kad aku kureng berfungsi.

1998-1999
gombak

habis spm, aku kembali ke gombak. lepak2 tido2 kat umah saje. my father jenis yang tak suke anak2nyer merayap. so, mmg aku byk abih masa kat umah. membuta. erkh..

time kat umah best sbb aku ade bilek sendiri. aku cat dinding bilek kaler biru+kuning. i spent most of my time dlm bilek. back to square one, when i'm at home, i dunt really mix around dgn org laen..

1999-2003
melaka

bulan july lepas dah konfem akan dpt sponsorship Telekom, aku register la kat mmu mlk. kat mmu pon pindah 3tempat. Unihostel--> hostel--> tmn bg raye. dgn scholar RM400/month dlm tangan, plus ayah kasik bonus skali skale, i hardly asked for shopping spree from my parents. bil tepon, tambang bas sumer bayar sendri okke. pandai2 la bajet supaye tak sengkek. i tried to teach myself supaye tak mengabihkan duit mak ayah utk kepentingan diri. i've also learnt that there were some of our colleague yg tak berapa nak senang, smp ikat perut nak survive kat mmu tuh.

hmm.. mmu had taught me so many things.. about studies, work (practical), life, frenship, relationship.. we learnt to know who are our true frens and who are our mutual frens and who are only happened to be our classmates.. i didnt have many frens thou, but i'm proud having frens who are still keeping in touch until today.

2003-2005
gombak

the starting of my career is not very exciting. My father passed away few days after i've joined TM. Being so depressed and all, i nearly accept the offer to be stationed at Labuan in 2004. But mama tak bagi. she said, she had already lost her right hand (my dad), and she wont want me to be away too..

Until in 2005, when mama said its ok if i wanna stay obersea (wah!), and KEBETULAN boss aku offer gi sane skali lagi.. I needed a new environment & fresh air that moment.. i didnt plan to get married any years soon.. i was 23 yrs young. i planned to kawen when i'm 28th.. cukup la 3-5 years kat sane.. i tot..

2005-2008
labuan

my 1st few months at pulau was great. good staffs, relaxing environment, rumah blakang opis.. what else cud i ask for? till later, ppl started showing their true colors, relaxing becoming sgt slow & lembab+malas and encik boifren lak ajak kawen, things dah tak sebeautiful b4.. ahahahaa.. in 2006 aku dah start ckp kat boss nak balik sbb nak kawen.. ahahahahahaa... kuase la boss aku nak layan kan.

in 2007, hubby ikot aku balik pulau. his career was doom. by end of the year, aku apply transfer lagi but negative.. thou pregnancy test aku positip. harus la start meroyan kan. ahahahaha..

2008-2009
gombak

my GM telah baik ati menukarkan aku kembali ke HQ. We stayed again at my mom's for another year.. too much dramas, so we opted out for our own space..

2009-current
sentul

then, we bought a house which is only 10minutes drive from mom's.. hahaha.. i loikeee... aku planned nak beli umah which is only a walking distance from my mom's tp bajet blom mengizinkan.. Later, InsyaAllah..

agaknye aku mmg hepi dok bawah ketiak mama kot.. hahaha.. knp? do u hv any problem with that??

0 angelic comments (thanx!):