Tuesday, April 20, 2010

hospitalized



Lepas turun dr Fraser's Hill, kitorang pegi klinik lak belah malam sebab cik kak demam on & off dah 5hari.. siap buat test darah. cik kak tak nanges, tp hubby kate muka dia nampak tgh tahan sakit.. owh ya, aku tak tgk.. tak sampai ati. aku baru dgr je doktor nak amik darah, air mata dah bergenang. haha.. emo giler.. kul 1.30am klinik tepon bgtau result test. platlet rendah=86 sajer. aku dah panik giler.. terus teringat suasana masa aku jaga hubby kena denggi last year.. sedih sgt sgt.. mata dah berair2 sambil packing baju, pampers & susu cik kak.. called my sisters yg maseh blom tido. told them i will send adik there sbb kitorang nak gi spital. Tambah sedih+panik sbb mama takde. Mama kan baru je berangkat pegi umrah.. Gile mati kutu aku dibuatnyer.. tapi hubby very positip. he said not to worry. dia sgt yakin result darah tu salah. aiks..?

checked-in kat hospital tawakal kul 2.00am. amik darah lagi skali. time ni hubby said cik kak nanges2 sbb diorg tak kasik hubby teman cik kak utk amik darah. smp trauma kejap dibuatnyer. bile ade nurse nak pakaikan gelang nama pon cik kak takot! kesian giler..

naik ke wad, hubby stil positip. cik kak dah ok sket sbb nampak ade gelongsor kat kawasan ward. hubby said, when his platlet was 80+ dulu, he was sgt lemah & tak bermaya. tp cik kak lak sesampai je kat wad, tanak naik katil. "maa.. nak meyn" (read : ma, nak main)

result darah sgt baik. platlet=360. no denggi. mmg result klinik salah. alhamdulillah. tp demam masih on & off..

selasa pagi, paed kate ear & throat ade infection.. thats why temperature dia tak ok2.. cik kak bkn main ektip takde tande org sakit pon.

aku jmp adik 1-2jam je sehari sbb dia tinggal kat umah..

rabu pagi, paed dtg, she said cik kak ade demam kul 4am b4, so kena monitor another 24hrs. 4pm tu dok check takde demam. we'll wait another 12 hours, kalau takde demam baru bleh balik.. hubby's family came to visit cik kak.. cik kak kalau jmp kazen dia, mmg huru-hara tunggang-langgang jadinyer. takde rupe org tak sehat langsung! takpe, biar dier ektip.. siap lompat2 atas katil mase paed check.. paed kasik thumb-up! hahaha..
main gelongsor kat ward..

khamis pagi, paed check rupenyer ade demam kul 6pm semalam. huwaaaa.. bile mau kluar neh.. tp paed kate kalo by 4pm nnt dia check dah takde demam, bleh discharge.. Alhamdulillah, petang tu temperature cik kak dah ok.. paed kasik kluar.
sepahkan katil sebelum balik! ishk ishk ishk..


Tunggu bil settle, maghrib baru leh kuar.. straight to JJ AU3.. main time!! tp adik lak moody.. batuk2.. kesian anak aku lagik sorang..

main-main.. yeahhh!!

Malam tuh adik lak takleh tido.. meragam sbb batuk teruk.. nanges2 lagik.. Then, lepas smyang jumaat, we took him to klinik again.. amik reference letter, trus gi tawakal.. siap kena x-ray.. ishk... paed kate kena bronchitis.. hmmm.. pakai nebulizer & amik ubat.. paed soh dtg lagi mlm tu gi emergency utk sedut ubat lak.. Alhamdulillah, malam tu adik tido lena... smp 11am! qada' tido btul..
adik yang moody..


Til today batuk stil ade.. lambat btul nak hilang batuk.. aku & hubby juga batuk.. kami satu family batuk.. huhu.. Alhamdulillah, anak2ku sudah sehat & ektip.. Adik dah start senyum balik.. skrang heboh nak panjat2 orang, then berdiri lepas tangan! over confident ok.. duduk pon kadang2 terlentang, ni nak berdiri tanpa bantuan lak.. anak... anak.. :-)

0 angelic comments (thanx!):