Monday, August 23, 2010

Why Muslim?

sessi sharing is caring.













home

Yesterday, around 11am, paed dtg check. ckp bleh discharge. yabedabeduuu!!

Tapi, bil tak kuar2 lagi. My grandma & maksu & family sempat la visit kat ward while kitorang tggu for bills. Around 1.30pm diorg pon balik. our bills tak settle lagik. sempat jugak la kami 4-beranak tido secara berjemaah smp kul 3pm. Nurse kejut ckp bills dah settle. Total charges for 5hari 4malam utk 2org? aku pon tatau. muahahahaa.. this time hubby yang pegi sign2 apekejadah sumer. agaknyer lega sgt sbb takde nak kena top-up apepe, lantak la charge bape byk pon kot. ahahaha.. but i've remembered previously mase cik kak warded sorang for 3days, 2nites, it was around RM2k. ok, sila agak2 sendiri.

From Tawakal, straight to Prince Court. tgk hani lagi skali. kesian tgk baby kena masuk drip. tp dia seronok hepi sha-la-la senyum2 gelak2 je bile kena agah.. tomey. :-) Then, waktu ade nurse check hani, she saw tangan adik pon stil ade plaster. tanyer itu ini sket, dia ckp kalo budak batuk better avoid minum susu. kalo minum gak, make sure susu suam sbb kalo susu dah sejuk, dia cam melekit2 kat salur tekak which contribute pertambahan kahak. Kalo tak minum susu nak minum ape? dia ckp minum air hani honey. madu yg mahal tuh.  (nurse tu ckp eh..) i think she refers to madu yg pure tuh kot. hehe.

Then, pegi pasar ramadan kat melawati. giler congest. menyesal aku masuk situ. dah le bwk stroller! mmg mati mood terus. last2, aku tggu kat tepi jalan, hubby went into the crowd & bought our juadah. tobat. tobat. jangan pegi pasar malam kat KL ni time weekend. sesak giler. dah le bwk budak. kalo tak bwk budak tahan lagik. tp anak aku mane bleh tinggal. nnt mogok bleh jadik biru. ahahahha.. konklusinye, kalo nak gi pasar ramadan weekend, pegi la kat logajoh ajo.. muehehehheheee...

note:-
kalo batuk, takleh mkn/minum jus oren/tembikai/anggur etc.. buah2an citrus. sbb pagi tu aku kasik adik oren jus yg came along with his breakfast meal. paed ckp all the juices, mama to drink. (saye puase doc, kalo tak mmg dah licin tiap2 dulang)

next follow-up appointment, saturday, 28th August 2010. Owh, same day hari berbuka pose di umah nenek. yey! (knp yey? sbb kitorang dah 3tahun tak join the event. erh..)

Saturday, August 21, 2010

hospitalized III

hari ni adalah hari ke 4 kami berkampung di hospital.

it all started last saturday. mase tu kitorang kat kelemak. aku rase badan adik cam deda sket. batuk pon sikit2 je. next day, batuk lagi teruk. gi klinik kat alor gajah. demam takde. batuk je. on monday evening, after amik dr babysitter, badan adik makin panas. he started to shiver*. terus gi klinik sri indah. aku suke gi KSI sbb klinik ni 24hours+panel klinik kitorang. hehe.. saje bukat record skali lagi kat klinik ni supaye utk tracking. cik kak tak demam, tp batuk je. so, only adik on antibiotik. but by night, cik kak pon dah demam.

Selasa, aku amik urgent leave. taking care of my angels at home. sponging kepala dedua, bagi ubat etc. dedua moody. asek meragam, asek nak dukong.. takleh tinggal langsung. nak mandi pon tak dapat. demam pon on & off. kejap ligat main. tetibe dah merengek2. bibir sgt merah. mama ckp panas dalam. telinge dah luka, muka pon dah kesat sbb eczema dah naik. aku mmg notice bebudak ni kalo demam je, mesti naik eczema.

Rabu, stil demam. pegi KSI again & mintak refer letter. sampai hospital, paed ckp ade wheezing. both. but adik lebih kuat. paru2 pon bunyik tak clear. byk sgt kahak. paed tny nak admit cik kak gak tak? she said better masuk supaya senang bleh jage dedua. kalo tak, sorang kat spital, sorang kat umah camner nak jage. btul gak. 

then, mase nak tunggu ward, org KPJ yg jage kaunter ckp takde ward kosong. yg ade hanye vip premier suite. kalo nak, the price is RM600++.. kelayakan aku 2beded room je. so, aku kena tambah la difference dier. giler haper minah ni. aku dah bengang2, last2 assistant paed dtg explen. so, disebabkan ward penuh, diorg masukkan kitorang kat 4beded room. but masuk gak waiting list utk 2beded room. tp disebabkan kitorang tak dpt katil bersebelahan, we just squeezed in 2 baby cots in one cubicle. padat la sket. 


nite, mama & my sis came after tarawikh. mama siap bwk nasi utk sahur. that nite gak besday hubby. Seb baik aku sempat order handmade card.. sgt chantek. hehe. sila visit sini. (kad aku blom diupload lagik..) Thanx amal :-)

Khamis, hubby outstation. my brother & SIL came. then, we got our 2beded room. selesa giler. paed assigned for physiotherapy. mula nak soh sedut kahak. tp memandangkan adik nih ade pe'el tahan napas, paed pon risau nak kasik. so, just buat fisio tepuk2 - untuk melonggarkan kahak.


Nite, mama buka with us sbb takde org kat umah.. lepak2 dulu.. then baru balik. few minutes later, my younger bro came. bwk toys! ofcoz cik kak sgt sukaaaa... mama dier suka gaks! hehehe

Jumaat, dah demam-free.. alhamdulillah. paed ckp kalo dah mmg xde demam, meaning virus dah in-control. wheezing pon dah kurang, tp bunyik kahak stil kuat. nite, kitorang gi buka pose ngan vendor kat Quality Hotel. amik peluang nak keluar. giler boring aku terperap dlm spital..

Ari ni, tatau bleh balik tak ari ni. skrang, paed blom smp lagik. harap bleh kuar spt. nak gi tgk hani lak yg warded due to diarrhea & high fever. haissshhh... senang btul bebudak skrang dpt penyakit.. ishk ishk

*menurut paed kat tawakal, bile badan start shivering, meaning temperature dia tgh nak naik, reaching to peak! sbb dlm badan dah panas dulu, so, persekitaran rasa lebih sejuk. then, baru rase panas seluruh badan.