Saturday, August 21, 2010

hospitalized III

hari ni adalah hari ke 4 kami berkampung di hospital.

it all started last saturday. mase tu kitorang kat kelemak. aku rase badan adik cam deda sket. batuk pon sikit2 je. next day, batuk lagi teruk. gi klinik kat alor gajah. demam takde. batuk je. on monday evening, after amik dr babysitter, badan adik makin panas. he started to shiver*. terus gi klinik sri indah. aku suke gi KSI sbb klinik ni 24hours+panel klinik kitorang. hehe.. saje bukat record skali lagi kat klinik ni supaye utk tracking. cik kak tak demam, tp batuk je. so, only adik on antibiotik. but by night, cik kak pon dah demam.

Selasa, aku amik urgent leave. taking care of my angels at home. sponging kepala dedua, bagi ubat etc. dedua moody. asek meragam, asek nak dukong.. takleh tinggal langsung. nak mandi pon tak dapat. demam pon on & off. kejap ligat main. tetibe dah merengek2. bibir sgt merah. mama ckp panas dalam. telinge dah luka, muka pon dah kesat sbb eczema dah naik. aku mmg notice bebudak ni kalo demam je, mesti naik eczema.

Rabu, stil demam. pegi KSI again & mintak refer letter. sampai hospital, paed ckp ade wheezing. both. but adik lebih kuat. paru2 pon bunyik tak clear. byk sgt kahak. paed tny nak admit cik kak gak tak? she said better masuk supaya senang bleh jage dedua. kalo tak, sorang kat spital, sorang kat umah camner nak jage. btul gak. 

then, mase nak tunggu ward, org KPJ yg jage kaunter ckp takde ward kosong. yg ade hanye vip premier suite. kalo nak, the price is RM600++.. kelayakan aku 2beded room je. so, aku kena tambah la difference dier. giler haper minah ni. aku dah bengang2, last2 assistant paed dtg explen. so, disebabkan ward penuh, diorg masukkan kitorang kat 4beded room. but masuk gak waiting list utk 2beded room. tp disebabkan kitorang tak dpt katil bersebelahan, we just squeezed in 2 baby cots in one cubicle. padat la sket. 


nite, mama & my sis came after tarawikh. mama siap bwk nasi utk sahur. that nite gak besday hubby. Seb baik aku sempat order handmade card.. sgt chantek. hehe. sila visit sini. (kad aku blom diupload lagik..) Thanx amal :-)

Khamis, hubby outstation. my brother & SIL came. then, we got our 2beded room. selesa giler. paed assigned for physiotherapy. mula nak soh sedut kahak. tp memandangkan adik nih ade pe'el tahan napas, paed pon risau nak kasik. so, just buat fisio tepuk2 - untuk melonggarkan kahak.


Nite, mama buka with us sbb takde org kat umah.. lepak2 dulu.. then baru balik. few minutes later, my younger bro came. bwk toys! ofcoz cik kak sgt sukaaaa... mama dier suka gaks! hehehe

Jumaat, dah demam-free.. alhamdulillah. paed ckp kalo dah mmg xde demam, meaning virus dah in-control. wheezing pon dah kurang, tp bunyik kahak stil kuat. nite, kitorang gi buka pose ngan vendor kat Quality Hotel. amik peluang nak keluar. giler boring aku terperap dlm spital..

Ari ni, tatau bleh balik tak ari ni. skrang, paed blom smp lagik. harap bleh kuar spt. nak gi tgk hani lak yg warded due to diarrhea & high fever. haissshhh... senang btul bebudak skrang dpt penyakit.. ishk ishk

*menurut paed kat tawakal, bile badan start shivering, meaning temperature dia tgh nak naik, reaching to peak! sbb dlm badan dah panas dulu, so, persekitaran rasa lebih sejuk. then, baru rase panas seluruh badan.

0 angelic comments (thanx!):