Thursday, September 30, 2010

layan movie

mlm td lepas makan, kitorang tgk Lagenda Budak Setan kat umah. yang movie, bukan drama. ok, outdated, i know. tp disebabkan few ppl around me yang ye ye ckp ceta tu best, aku nak gak la tgk.

humm.. pendek kan ceta, takde la best mane. cam compact giler. pastuh, cam malang giler nasib si ayu tuh. dah la terlanjur, lps tu kena kawen paksa, then, kena blasah ngan laki dia, eksiden smp kena wat plastik surgery, divorced, hilang ingatan & finally meninggal masa giving birth. tak ke malang giler.. aku tak ingat ceta ape yg aku penah tgk dulu, lebih kurang gini gak ceta dier. malang sampai ke sudah.

tp part yg aku paling takbleh blah adelah part ayu dlm labor-room. teran... teran... teran... pastuh cam huru-hara tolak2 orang keliling dia. giler.. manede keadaan cemtuh mase dlm labor room. exaggerate  giler. teran pon ade masa nye. bukan sepanjang masa.. patut la ayu tu mati.. haha. ok. fine. tak klaka.

kesimpulannya, tabest. sape yg kempen baaaeeekkk kat aku pasal ceta ni dulu? ha? sape?

Wednesday, September 29, 2010

Jamuan Raya IT&NT

date : 28th Sept 2010
time : 2.30 pm
venue : MPH, Menara TM
paid RM10, and I only ate setengah pinggan nasi briyani, 4 cucuk satey, 1 gelas air oren sejuk.




sumer org nampaknye cam spare perut tak gi lunch. so, bile start nak makan around 3pm, orang dah gi menyerbu tempat amik food. crowded giler. aku pon yg kebuluran + kepanasan = rasa nak pengsan! tobat!

dalam banyak2 hadiah lucky draw, satu pon tak jatuh ke tangan INO. aku mmg sah2 tak penah ade luck utk ape2 lucky draw sekali pon. haha





then, balik opis & sambung cam-whoring. :-)

pix : credit to my colleague, Ms.Chan.

hanging by a moment

last weekend kitorang gi raye umah mak mok kat somban. while sumer org stil lepaking kat meja makan, cik kak was sleeping in one of the bedroom, adik dont wanna sleep lagi, so aku pon bawak la adik kuar dr bilek tuh. adik ni ade tantrum lebih sket dr cik kak dulu. adik suka melentik2 badan, melepaskan badan dier etc kalo dia tanak org dukung & kalo dia tak dpt ape yg dia nak. kalo time dia bejalan & kite kat kasik dia pegi somewhere or capai anything, mesti dia lembikkan lutut smp tangan tergantung & berpusing2. kdg aku yg kena pusing skali takot tangan dia terseliuh!

that day, he was walking half way & started to lembikkan lutut sbb aku tak kasik turun tangga. ntah camner, he cried. aku bwk dia kat hubby (biase la, bab2 cemnih aku mmg cpt panik. sila serahkan kat hubby utk hendel. hehehe) hubby pujuk2 adik. gerakkan tgn dier je, nanges. angkat sikit pon nanges. terlanggar sket pon nanges. uncle man have a look. he said, tangan dia ter-renggang sket (tp takde la smp terkeluar soket). balik umah nnt tuam ngan ais. then, kasik PCM supaya dia dpt tido better.

while everyone solat maghrib, I sat with adik. kesian tgk dia merangkak ngan 1 tangan. bile tertiarap, nak bangun pon tolak badan ngan 1 tgn. bile aku hulur bende, dia amik ngan satu tgn. even aku hulurkan kat tangan yg sakit tu, dia stil amik pakai tangan yg lagi satu. kesian wooo...

balik naik kete, dok kat car seat dia, takyah ikat seat belt pon takde heboh nak gerak. nak tolak badan kluar dr carseat pon takleh kan. then, dia tido til kitorang reach KL. smp umah, stil merengek2.. did wat uncle suruh. then, sumer masuk tido.

next morning, adik terjaga & nanges. mmg biasenye kalo terjage pagi2, he'll cry carik aku. but when he saw me kat pintu bilik, dia merangkak with both hands! alhamdulillah.. dah tak sakit tangan dia..

cuak dah aku nak dangle ngan tangan budak lagik..

Tuesday, September 28, 2010

ubat gegat

kat toilet Shell. nak cuci ber*k cik kak.

cik kak : ...(looking at ubat gegat kaler kuning tepi toilet)
mama : meh sini bediri btul2.
cik kak : ... (trying to step/pijak2 onto the ubat gegat)
mama : sini la cepatttt...
cik kak : ma, ape tu ma?
mama : ubat lipas. tanak usik.
cik kak : lipash watok (read:batuk) ke ma?
mama : erh..

Friday, September 24, 2010

ceta raye..

eh, padan la aku rase n3 b4 ni cam tibe2 jek muncul sbb ceta raye aku taip kat tempat lain rupenyer.

nway, to summarize ceta raye 2010 kitorang:-
Rabu, 2 Hari b4 raye. Aku stil keje, but hubby tak. need to take care of children sbb babysitter dah start cuti.. Petang tu, hubby jemput kat opis, terus kitorang gerak balik Kelemak.

Khamis, sehari b4 raye. prepare masak2.. nasik impit, rendang ayam, daging etc.. seb baik langsir & kusyen aku dah selesaikan weekend b4 tuh. penat sangat aku rase. nite, pegi uptown.

Jumaat, pagi raye.
7-8am : pegi kubur ayah
8-9.30am : kemas2 & settlekan budak.
9.30-11am : makan2 & sesi salam & amik gambar.
11am : gerak balik KL
1pm : smp umah nenek, gombak
2.30pm : start konvoi.
11pm : mercun & bunga api @ umah p.ngah.

Sabtu, pagi 2nd Raye.
open house for our family @ umah mama, gombak.
ptg : umah maksu.
malam : balik kelemak semula.

Ahad, 3rd raye.
open house kat side hubby lak.
petang : lepak2.
malam : gerak balik KL..

Raye ke 4, 5 & 6, pegi coti-coti mesia kat cameron highlands & penang... (cam n3 b4 nih la.. hihi)

Raye ke 7 (cuti Hari Malaysia)
open house anak MakChu kat Balakong.. Then, to umah MakSu kat Kajang.. then JJ Balakong. eh?

Raye ke 8
aku stil cuti tp hubby keje. Mama lepak at our home. smp prepare utk open house alang.

Raye ke 9
open house kat umah mama lg.
malam : balik umah..

Raye ke 10, dok umah tido & rehat2 je...

Raye ke 11, aku start keje..

cuti seminggu pon penuh xtvt. penat!

Tuesday, September 21, 2010

cuti cuti mesia

sambungan ceta cuti raye..

Pada raye ke4, day 1, kitorang telah gerak gi Cameron. kononnyer nak gerak pagi2 sementara budak tido, tp disebabkan kitorang sampai dari melaka kul 1am.. ding dong ding dong basuh baju, kemas sikit2, kul 4am baru aku tido.. tu yang bangun lambat & gerak lewat.

tghari tu kitorang singgah R&R Tapah utk mandikan cik kak. adik bangun pagi, tu yang dah siap2 mandi kat umah. then, pegi lunch kat situ. giler tasteless nasi ayam dier. blueewkk. then, kami teruskan perjalanan.

budak2 dah start cranky dok lame dlm kete. sepatutnyer destinasi seterusnye adalah lata iskandar. tp tak sempat nak tunggu smp ke situ, terus gi Kuala Woh. Syiok giler bebudak ni mandi sungai. air sungai mmg la sejuk tp kalo jalan dalam sungai tu, kaki kite kan cam termasuk sket dlm pasir, giler panas ok. ade air panas kat bawah sungai tu!! series tak tipu!

dekat sejam berendam, kitorang continue journey. siap2 buat susu, dedua dah selamat tido dlm kete.. jalan nak naik ke cameron mmg bengkang bengkok.. lame lak tuh journey dia.. smp aku pon terlelap. hehe.


sesampai cameron, kitorang nampak signbod 'BOH' terus je masuk simpang. jauh ke dalam jugak la. perut pon lapar. tu yang pegi minum dulu.. amik2 gambar sket. then, otw nak kuar ke main road, jmp bee farm. terus singgah. kitorang beli honey RM45 sebotol besar. katenye kat KL dlm RM70++..

waktu pon dah dekat kul 6pm. pusing2 brinchang carik hotel budget. dapat la satu bilek kecik. ok la utk kitorang be4. Malam gi dinner kat area hotel gak. servis kedai steamboat F@UZI tu sgt fail.

1st, mase nak amik order, kitorang mintak buku menu, dia blah & pegi amik order meja lain dulu. hampeh giler.

2nd, food tunggu sgt lame. steamboat wey! hidang bahan mentah la, bkn kene masak pon. hubby pegi tanyer bape kali ntah. lame sket, kluarla all the frozen things tu. tp, kuali steamboat tak kuar2 lagi. giler bangang la. camner nak makan kalo takde kuali tuh. tunggu punyer tunggu, kitorang dah nak cancel order dah. tp dia kate kuah dah siap. kalo dah siap nape tak kuarkan lagik?

3rd, mahal.

mmg spoil giler mood aku. dah le kelaparan. servis lembab macam pondan tua. pastu mahal lak tuh! RM40 utk set steamboat! baik gi makan buffet kat seoul garden!

mmg menyumpah la kitorang blah. haha.

then, pegi nite market yang hanye bukak pada weekend & public holidays. agaknye maseh musim cuti sekolah, so ade la nite market malam tuh.

balik tido..


Day 2.
Brekfast. then balik sambung tido.. tghari, checkout. pegi kea farm, cactus point and few more. tak shopping pon. beli cactus je. so, skrang kat umah ade la dlm 10 pokok cactus yg kecik2 tuh. hehe..


Sblom turun jalan kona-kona, adik dah selamat tido. puas aku soh cik kak tido tp takmo gak. dulu gi fraser jln kona2 ni dia muntah taw! seb baik last2 dia tido gak. journey dr cameron ke penang jauh gak. 2jam lebeh ek. destinasi pertama adalah mencari nasi kandar. yeah! then, baru cross jambatan PP sbb nak carik hotel kat sane. tgh pusing2 tu, tetibe adik batuk & muntah. abih baju, tudung & sluar aku. cik kak yg dok kat blakang sibuk intai adek dia muntah. aku dah bising soh dia dok jauh sket. tak sampai 10menet. cik kak lak muntah. dia ni takleh tgk org lain muntah. tp gatal gak tgk muntah adik dia. hubby pon cpt2 la main redah je check-in hotel.

petang tu rehat2 kat bilek. malam baru kuar gi padang kota makan pasembur. konon nak mkn charkuewtiaw, tp memandangkan food dah byk atas meja, tak jadik nak order. then, gi bt feringghi. ade byk jual2 tepi jalan. then, balik sbb dah start ujan.. mase pusing2 kat georgetown tu, tetibe nmpk ade long queue tepi jalan. rupenye org nak pegi naasi kandar beratur. mmg beratur la ko malam2 tu. tp kitorang tak singgah sbb dah kenyang.

Day 3.
Lepas brekfes gi perangin Mall. kedai pon blom bukak. lantak. saje nak pegi local mall yg takde kat KL.. kang, asek2 JJ, asek2 JJ.. pegi JB pon JJ.. kuantan pon JJ. udah2 le tuh..

Sambung pusing2.. bebudak pon tido.. maklum le bgn pagi cpt sgt. apelagi, makpak nyer pon sempat la camwhoring gediks bedua! hehe..

kuar dari pulau, tapau nasi kandar lagik. takleh nak mkn kat kedai sbb budak tgh tido.. journey balik KL rase jauh btul.. berenti kat R&R Sg. Perak sbb hubby dah ngantuk.. kebetulan ade lak maskot Upin & Ipin kat situ.. Ye ye la bwk cik kak yang over eksaited dengar ade upin & ipin. skali smp je dpn maskot tu, trus berundur tanak amik gambar.. takot dia tgk besar sgt. dlm tv tgk kecik je. tp kitorang dukung gak supaye amik gambar. kang dah balik baru dia mintak, lagik haru..


Dlm kete, bebudak sambung huru-hara balik.. forcing the father to make a stop kat Kuala Woh. again. mandi sungai lagikk.. dah kecut berendam, senang nak tidokan diorg dlm kete. hehe..

terus.. balik KL.. sambil berkaraoke & main2 dgn bebudak kat seat blakang. aku pon dah pindah seat blakang taw kalo tak diorg sibuk nak dok dpn gak.

mencabar gak bwk budak kecik jalan jauh. tp stil seronok..

dalam byk2 berjalan, sambil tu aku refresh mind cik kak pasal pegi cameron, penang, makan strawbery, kaktus, mandi sungai, angin sejuk etc2.. dia ikot la ape aku ajo.. last2 dah balik umah, aku try test kakak..

mama : kite pegi mane tadi sayang?
cik kak : gi amik gamba ngan Upin Ipin.
mama : aaaaaa... (itu je ke yang dia ingat???)

cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.
mama : salah la. name saye kakak. ni adek saye.
cik kak : owh.

few minutes later, dia ulang la lagik...
cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.

Monday, September 20, 2010

patah

di parking JJ AU2

mama : kakak! pegang mama! bahaye ni kang ade kete!
cik kak : ...(lari.. lari..)
mama : ... (pegang tgn cik kak kuat2.. tarik masuk dalam kete)
cik kak : ma... mama... patah tanan kite...
mama : ishk.

drama btol anak aku neh.

Monday, September 6, 2010

atuk polis

Dalam kereta on the way balik KL dari Alor Gajah...

Cik Kak : Ma... nak dok ngan mama.......
Mama : Takleh. jauh lagi ni.
Cik Kak : Ti ade atuk polish?
Mama : Haah. ade atuk polis.
Cik Kak : Ane?
Mama : Kat depan sane.
Cik Kak : Ane?? (sambil mata fokus pandang ke depan melalui celah kerusi ayah)
Mama : ade la kat depan sane. nanti tengok.
Cik Kak : tade.. atuk polish kat umah...
Mama : Owh. ye ke?
Cik Kak : Aaaa.. 
Mama : ok (dah malas nak jawab soklan)
Cik Kak : boyeh dok ngan mama?
Mama : aaaaaaaaaaAAAAAaaaaaa...?????

nak meyn teytapi..

cik kak dari dulu suka kat toy - Thomas & frens tuh. pantang nampak je keretapi biru tuh, terus je jerit "teytapi!!" walaupon puas dah aku ajo name dia Thomas, stil takmo adapt gak.. even nampak lukisan katun muka jam pon, cik kak ckp "teytapi" (sbb cam muka Thomas)..

lebih kurang kan..

So, lately ni, hubby pon slalu husyar set railway keretapi Thomas ni la. Ade byk set. Set island la.. Set itu la, ini la.. Starter set pon ade tp too basic. Dan byk lagi set la tp aku tak ingat name dia. Tanpa disedari, hubby yang dah menghapal set2 yang ade, with prices skali.. Wah, ini sape yang mau main nihh... Kebetulan plak last week ade warehouse sale Litt Tak.. So, hubby terus sambar 2kotak set Thomas nih.. Satu box tu ade Thomas & Percy. Satu lagi ade locomotive hitam.. 

Now, kakak & adik ade 3 teytapi.. 

1st attempt design railway. Lepas main, cabut2 semua. Sok nak main, design landasan baru..

Main ngan abang Uwais & Umair.

Yang memasangnyer, opcoz la ayah.. Ralit giler dia jadik engineer KTMB..

Wednesday, September 1, 2010

becok

Kakak dah starts pot-pet-pot-pet.

Scene 1 : nak pegi beli satey
Cik Kak : ayah, kite nak gi ane?
Ayah : nak gi beli satey.
Cik Kak : weli satey kat ne?
Ayah : kat taman melati.
Cik Kak : taman mlati kat ne?
Ayah : kat MRR2.
Cik Kak : matu kat ne?
Ayah : kat sane. nanti dah sampai ayah tunjuk.
Cik Kak : ooo.

Scene 2 : ikut ateh pegi Giant
Nenek : tadi kakak pegi mane?
Cik Kak : ikot ateh gi a-yen (Giant). tade paking.
Nenek : takde parking? pastu parking kat mane?
Cik Kak : kat tempat ya-yin (lain)
Nenek : beli ape kat Giant?
Cik Kak : atin (ice-cream), toyet (coklat), ho-tok.
Nenek : aaa?
Mama : hotdog ke?
Cik Kak : aaaa..

Scene 3 : batuk2 ari tu
Cik Kak : ma tadi kite mutah.
Mama : iyer? knp syg muntah?
Cik Kak : watok (batuk). bacah (basah) toto mak.
Mama : ye ker.. lagi?
Cik Kak : leher.. sini (sambil tunjuk dada).. tanan (tangan)..

Scene 4 : makan
Mama : kakak nak mamam tak?
Cik Kak : nak.
Mama : mama suap ke syg suap sendiri?
Cik Kak : kite cuap (suap) ciri (sendiri)
Mama : syg mama suap sendiri? pandainyer..
Cik Kak : a ah. kite dah beca (besar). nak gi kolah (sekolah) kan mama..
Mama : ha ah..
.
.
.
Mama : dah abih mamam ke?
Cik Kak : ... em.. dah.
Mama : ye ke? meh mama tengok.
Cik Kak : (jalan perlahan2 pegi kat mangkuk dia).. eh. ade la mama..
Mama : ha, mamam cepat.

klaka kan dgr budak kecik keletah.