Tuesday, September 21, 2010

cuti cuti mesia

sambungan ceta cuti raye..

Pada raye ke4, day 1, kitorang telah gerak gi Cameron. kononnyer nak gerak pagi2 sementara budak tido, tp disebabkan kitorang sampai dari melaka kul 1am.. ding dong ding dong basuh baju, kemas sikit2, kul 4am baru aku tido.. tu yang bangun lambat & gerak lewat.

tghari tu kitorang singgah R&R Tapah utk mandikan cik kak. adik bangun pagi, tu yang dah siap2 mandi kat umah. then, pegi lunch kat situ. giler tasteless nasi ayam dier. blueewkk. then, kami teruskan perjalanan.

budak2 dah start cranky dok lame dlm kete. sepatutnyer destinasi seterusnye adalah lata iskandar. tp tak sempat nak tunggu smp ke situ, terus gi Kuala Woh. Syiok giler bebudak ni mandi sungai. air sungai mmg la sejuk tp kalo jalan dalam sungai tu, kaki kite kan cam termasuk sket dlm pasir, giler panas ok. ade air panas kat bawah sungai tu!! series tak tipu!

dekat sejam berendam, kitorang continue journey. siap2 buat susu, dedua dah selamat tido dlm kete.. jalan nak naik ke cameron mmg bengkang bengkok.. lame lak tuh journey dia.. smp aku pon terlelap. hehe.


sesampai cameron, kitorang nampak signbod 'BOH' terus je masuk simpang. jauh ke dalam jugak la. perut pon lapar. tu yang pegi minum dulu.. amik2 gambar sket. then, otw nak kuar ke main road, jmp bee farm. terus singgah. kitorang beli honey RM45 sebotol besar. katenye kat KL dlm RM70++..

waktu pon dah dekat kul 6pm. pusing2 brinchang carik hotel budget. dapat la satu bilek kecik. ok la utk kitorang be4. Malam gi dinner kat area hotel gak. servis kedai steamboat F@UZI tu sgt fail.

1st, mase nak amik order, kitorang mintak buku menu, dia blah & pegi amik order meja lain dulu. hampeh giler.

2nd, food tunggu sgt lame. steamboat wey! hidang bahan mentah la, bkn kene masak pon. hubby pegi tanyer bape kali ntah. lame sket, kluarla all the frozen things tu. tp, kuali steamboat tak kuar2 lagi. giler bangang la. camner nak makan kalo takde kuali tuh. tunggu punyer tunggu, kitorang dah nak cancel order dah. tp dia kate kuah dah siap. kalo dah siap nape tak kuarkan lagik?

3rd, mahal.

mmg spoil giler mood aku. dah le kelaparan. servis lembab macam pondan tua. pastu mahal lak tuh! RM40 utk set steamboat! baik gi makan buffet kat seoul garden!

mmg menyumpah la kitorang blah. haha.

then, pegi nite market yang hanye bukak pada weekend & public holidays. agaknye maseh musim cuti sekolah, so ade la nite market malam tuh.

balik tido..


Day 2.
Brekfast. then balik sambung tido.. tghari, checkout. pegi kea farm, cactus point and few more. tak shopping pon. beli cactus je. so, skrang kat umah ade la dlm 10 pokok cactus yg kecik2 tuh. hehe..


Sblom turun jalan kona-kona, adik dah selamat tido. puas aku soh cik kak tido tp takmo gak. dulu gi fraser jln kona2 ni dia muntah taw! seb baik last2 dia tido gak. journey dr cameron ke penang jauh gak. 2jam lebeh ek. destinasi pertama adalah mencari nasi kandar. yeah! then, baru cross jambatan PP sbb nak carik hotel kat sane. tgh pusing2 tu, tetibe adik batuk & muntah. abih baju, tudung & sluar aku. cik kak yg dok kat blakang sibuk intai adek dia muntah. aku dah bising soh dia dok jauh sket. tak sampai 10menet. cik kak lak muntah. dia ni takleh tgk org lain muntah. tp gatal gak tgk muntah adik dia. hubby pon cpt2 la main redah je check-in hotel.

petang tu rehat2 kat bilek. malam baru kuar gi padang kota makan pasembur. konon nak mkn charkuewtiaw, tp memandangkan food dah byk atas meja, tak jadik nak order. then, gi bt feringghi. ade byk jual2 tepi jalan. then, balik sbb dah start ujan.. mase pusing2 kat georgetown tu, tetibe nmpk ade long queue tepi jalan. rupenye org nak pegi naasi kandar beratur. mmg beratur la ko malam2 tu. tp kitorang tak singgah sbb dah kenyang.

Day 3.
Lepas brekfes gi perangin Mall. kedai pon blom bukak. lantak. saje nak pegi local mall yg takde kat KL.. kang, asek2 JJ, asek2 JJ.. pegi JB pon JJ.. kuantan pon JJ. udah2 le tuh..

Sambung pusing2.. bebudak pon tido.. maklum le bgn pagi cpt sgt. apelagi, makpak nyer pon sempat la camwhoring gediks bedua! hehe..

kuar dari pulau, tapau nasi kandar lagik. takleh nak mkn kat kedai sbb budak tgh tido.. journey balik KL rase jauh btul.. berenti kat R&R Sg. Perak sbb hubby dah ngantuk.. kebetulan ade lak maskot Upin & Ipin kat situ.. Ye ye la bwk cik kak yang over eksaited dengar ade upin & ipin. skali smp je dpn maskot tu, trus berundur tanak amik gambar.. takot dia tgk besar sgt. dlm tv tgk kecik je. tp kitorang dukung gak supaye amik gambar. kang dah balik baru dia mintak, lagik haru..


Dlm kete, bebudak sambung huru-hara balik.. forcing the father to make a stop kat Kuala Woh. again. mandi sungai lagikk.. dah kecut berendam, senang nak tidokan diorg dlm kete. hehe..

terus.. balik KL.. sambil berkaraoke & main2 dgn bebudak kat seat blakang. aku pon dah pindah seat blakang taw kalo tak diorg sibuk nak dok dpn gak.

mencabar gak bwk budak kecik jalan jauh. tp stil seronok..

dalam byk2 berjalan, sambil tu aku refresh mind cik kak pasal pegi cameron, penang, makan strawbery, kaktus, mandi sungai, angin sejuk etc2.. dia ikot la ape aku ajo.. last2 dah balik umah, aku try test kakak..

mama : kite pegi mane tadi sayang?
cik kak : gi amik gamba ngan Upin Ipin.
mama : aaaaaa... (itu je ke yang dia ingat???)

cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.
mama : salah la. name saye kakak. ni adek saye.
cik kak : owh.

few minutes later, dia ulang la lagik...
cik kak : name shaye upin. ni adek shaye ipin.

0 angelic comments (thanx!):