Tuesday, December 27, 2011

RandPunk

aku jarang tengok drama bersiri, sinetron etc sbb, honestly, tak sempat. lain la masa dok kat pulau dulu, mmg takde keje nak buat dok sorang2 kat umah, semua ceta aku tgk.. everyday! best tak best blakang kira. then, sejak tgk ceta Cinta Melody awal tahun aritu, aku rase Randy Pangalila itu adalah kacak. dan lepas tengok ceta Biar Mimpi Sampai Ke Bintang, konfem, dia mmg sgt kacak.

" aqu chinta sama qamu Mel..."
quote dari Cinta Melody.. thehehehehe

Tuesday, December 20, 2011

dok mama

mama : adik nak gi umah mak?
adik : nanak......... (pelahan giler cakap)
mama : ala, adik dok mak la.. mama work..
adik : dok mamaaa.....
mama : adik dok mama? kakak camner?
adik : kakak mak!

eh.. dah pandai lak budak nih. same jek pe'el cam cik kak dolu2..

Tuesday, December 13, 2011

katil

sale kat greenwood city furniture, katil single besi kaler maroon, RM99 - cash & carry! average normal price between RM130 - RM199. ok la tu kan..

Adik MESTI tido kat lengan mama dier, while Cik kak selalunye tido sblah ayah dia. nobody nak tido bawah kat tilam single. so, kalo dah berempat atas katil queen, tido kena statik, kalo mengereng, mengereng la smp pagi. but do u think kids can maintain at one position? silap! normally, dari tegak mesti jadik melintang. tak pon pepenjuru! adoi.. So, i'm thinking either keluarkan our queen bed & sumer tilam bentang kat lantai, or carik lagi satu single bed utk semua tido kat atas. disebabkan aku sgt2 syg katil kawen solid wood yang tegap & gagah perkasa ittew, we opted for the 2nd option.
pix sekadar hiasan - hasil carian google..

Yep, 8' x 6' kaki ruang golek. enuf for the time being. hopefully, by the time the 3rd angel arrived, both brother & sister will be sleeping in their own room. Then, mommy & daddy will have extra space utk provide peneman kalian. hiks! <3

Monday, December 12, 2011

Pasang Badan Yang Sehat!

Assalamualaikum WRB.

Dear frens, i'm trying to start a business, something that i hardly do.. Believe it. I appreciate kalau readers bleh support saye. tak beli takpe, jangan kondem dah la :-)

Mama dah start terjebak in business since aku skolah rendah. Even dah banyak kali mama soh aku join, aku tak penah buat jugak. tp kadang2 skali skala aku tolong sediakan modal je. Promoting? Marketing? Fail.

Now, after blog-hopping to several success leaders yang menjalankan bisness Premium Beautiful (PB), ntah camner aku tergerak nak join jugak. Terus kontek blog owner, Wanie, yang happen-to-be-related bau2 bacang gittew and set an appointment kat umah..

Tambah lak, aku mmg jenis concern ngan lemak2 kat badan, concern dgn berat badan yang naik walaupon orang kate aku tak gemuk. Tapi aku bersyukur sbb aku ade self awareness & self concern yang sgt tinggi yang buat aku sgt takut utk melantak & mentekedarah sbb sangatlah taknak jadik overweight. I remember mase lepas bersalin cik kak, makcik urut tu cakap aku ni big frame. kena jaga badan, kalo tak lagik la BESAR. haishh.. besar & tinggi bagi aku hanya sesuai untuk lelaki. Macho gittew. tapi utk pompuan kelihatan giant, hermm.... mintak dijauhkan! kalo rendah dan chubby kiut la jugak kan. Tambah lak lagik, kengkawan batch aku ramai yang selim-melim walaupon dah ade anak! Hot mamas taw. So, kena la maintain badan. Gem-gem is only acceptable if I am pregnant shj. itu rule aku utk diri sendiri. Aku tak kondem pon org lain yg tak kurus okke.

Bagi aku, wearing a corset is not something new. b4 ni aku ade pakai De'B*ll@ punyer. So, not really a new thing la kan. but design PB & how it supports our body, mmg lain dari corset lame tuh.. aku dah try fitting, mmg badan rase sedap. firm. Banyak benefits dia yang aku dah baca..

here it goes...



PAKAIAN DALAM PEMBENTUKAN BADAN PREMIUM BEAUTIFUL membentuk kontur keseluruhan badan yang menarik, bentuk badan yang sihat dan seimbang. Memberikan kesan secara serta merta dengan selamat tanpa memerlukan pengambilan ubat, melakukan pembedahan dan senaman.

Kelebihan kualiti kain Premium Beautiful :

  • Rekabentuk stereoskopik sinar infra merah jauh yang berdasarkan potongan rangka badan manusia. Ia berfungsi mendorong peredaran darah dan proses metabolisme.
  • Kuasa serapan yang baik, sesuai untuk dipakai seharian, pakaian dalam yang boleh dicuci dan tahan lama.
  • Kuasa regangan dalam semua hala. Dapat diregang secara 360 darjah mengikut pergerakan badan tanpa mengubahkan rekabentuk asalnya.
  • Sinar infra merah jauh yang dapat menambahkan kekenyalan dan ketegangan buah dada dan menggiatkan tumbesaran buah dada.


Kebaikan memakai corset Premium Beautiful :


  • Mengecutkan lump in breast
  • Mengurangkan selulit yang berlebihan.
  • Menghilangkan strecth mark pregnancy.
  • Melegakan sakit tulang belakang.
  • Mengempiskan perut yang buncit.
  • Mengecilkan pinggul yang lebar.
  • Memulihkan fibroid.
  • Membantu menambah susu ibu (bagi BF mothers) 
  • Menguatkan rahim & mengemaskan bahagian perut
  • Mempunyai cup berbentuk piramid (mengandungi chitosan) - puting payudara akan berada pada kedudukan betul & mengelakkan kanser payudara. 
  • Bengkung PB boleh dibalut pada bayi yang baru lahir yang terkena demam kuning
  • PB sangat sesuai untuk membaikpulih semua badan selepas melahirkan anak.


Premium Beautiful juga boleh mengurangkan penyakit di bawah :

  • Buasir
  • Sakit Tulang belakang
  • Slip disc
  • Cancer
  • Gastric
  • Asthma
  • Constipation
  • Sakit pundi kencing
  • Radang Usus & Perut
  • Fibroid
  • Breast Lump
  • Hepatatis
Mari sihat bersama & selamat mencuba!




Monday, December 5, 2011

Infection :-(


jari/kuku aku dah sakit dekat 2 bulan, baru la aku gi jumpe doktor. itu pon sebab aku dah tak tahan sangat. bengkak macam nak meletup ujung jari tuh! kalo makan bende pedas, pedih giler rase kat area kuku tu.

tadik, baru jek abih antibiotik yang ke-3 sejak aku jumpe doktor bulan lepas. still tak surut2 but at least dah kurang sakit. after 1st & 2nd antibiotics, aku dah tanyer doc, kalo lepas ni tak baik jugak camner? doc ckp, datang jumpe dia balik. kalo tak baik jugak camner, doc kate kalo nak senang, "WE'LL TAKE OFF THE NAIL".

DEMM.

hubby plak tanya, how is the procedure?

doc ckp, "its very simple, kita bius kat pangkal jari, then use PLIERS, pull the nail off"

dem.

cuak siotttt!!

takpe doctor, i'll continue with antibiotics first.

tapi skrang ubat ke-3 dah abih... camner nihhh???? aduss...


tutti frutti

dari dulu aku tgk sumer orang sebok makan eksrem timbang2, tapi tak terpegi2 jugak. hingga la last week after kitorang bawak mama dinner kat prima sri gombak, we ols pegi la menge-test tutti frutti kat situ... 

kitorang mmg suke bab self-service-ikut-suka-anak-tekak-sendri. letak la banyak mane eksrem, kacang, coklats, syrups etc tapi kena hati2 kawal napsu takot terkujat tgk bil nanti.. 



lepas agak2 dah pueh ati, boleh la gi timbang.. harga keseluruhan dikira :-

teng teng teng..

100g = RM5.30.

FYI, extra cup kosong yang diambil juga kena caj taw. yang size regular kaler pink (kalo tak silap) harga 60sen. konfem bawak balik cuci & simpan :-P
 


ari tu makan eskrem sambil tgk bola. ya, bukan tgk bola di kedai mamak, tapi di kedai eskrem!

Tuesday, November 22, 2011

21st Nov 2011

- mama's birthday.
- mama check-out dari mekah untuk balik Mesia..
- Harimau Muda menang bola kat sukan SEA.

i dunt really tengok bola, tapi i really feel sgt eksaited mesia menang! alhamdulillah.

p/s : if i were stil anak dara, pasti dah ade folder KFCM dlm pc neh. ahahahaha

Monday, November 21, 2011

new hair cut

tgh potong rambut, nanges!

sudah siap!


b4 and after

harap lepas nih org tak tanya, ni laki ke pompuan...???




Friday, November 18, 2011

mesin basuh

cik kak was sebok2 kat washing machine, time aku tgh sebok2 nak basuh kain. then, she went kat depan mesin basuh, and point at every icon yang ade untuk select "COURSE".. She said from left to rite...
Baju (REGULAR)
Stokin (HEAVY WASH)
Beg (HEAVY RINSE)
Dompet (BLANKET)
Baju opish ayah (SOAK)
Cawan (TUB CLEANING)

.....
ok, I'm starting to see things from different angle, from kids perspective....

Wednesday, November 16, 2011

mengenal hewan secara live

12th Nov 2011
Zoo Negara
2.30pm - 5.30pm

b4 nak masuk zoo.
cik kak : mama, kakak tanak pegi zoo la.
mama : haa??? kenapa?
cik kak : tanak la takot nanti ghimau geget.
adik : nanak imau geget.


these are their jirapahs. yang kiri adik punyer, name choki. yang pink cik kak punyer, name pinky.

bila cik kak nampak jirapah kat zoo, she was so excited!
cik kak : mama! choki la mama!!
mama : a ah..
cik kak : tapi pinky takde :-(
mama : ... erk..

seronok sangat tawaf zoo smp pancit! bila nak balik, blom sempat ayah gi bayar parking nak kuar zoo, adik sudah lelap. pingsan woo..

Tuesday, November 8, 2011

lori

adik : mama, yuyi manyak! (read : lori banyak!)




macam trapik jem jek...

Tuesday, October 25, 2011

steamboat

cik kak ni kalau ade angin malas2, lengah2 dia kan, she'll ask so many question.. byk la songeh soal jawab dia.. potpet potpet.. one day, kitorang nak rush gi buffet steamboat lepas maghrib, soh dia tukar baju, tp dia buat lengah2 jek. ayah-nye dah bising..

ayah : kakak lambat2 tuka baju, kakak tinggal kat umah.
cik kak : kite nak gi mane?
ayah : gi makan steamboat.
cik kak : haaaa??? makan S E L I M U T ? ? ?
ayah : ... (malas nak layan)

Monday, October 24, 2011

1st year

dulu aku buat nih utk cik kak..

so now, i believe i am obligated to do the same for adik la kan. dah umo 2thn dah pon.. ishk.. need to bring harddisk gambar la esok.

Monday, September 12, 2011

mari mengira

hubby : sya, cube sya tanye kakak ni brape? (sambil tunjuk jari 1-2-3)



aku : okeh.. kakak, ni bape?
 cik kak : satu!

aku : ni?
 cik kak : tige!

aku : ni?
 cik kak : banyak!

hubby : awak tunjuk camner?
aku : cemnih la..

hubby : kan abang kate camni jek (again, tunjuk jari kira 1-2-3).. lebih blom blaja lagik..

huhuhuhuhuhuu... 

Wednesday, September 7, 2011

Raya 2011

Ustajah. berjilbab semenet sajer. Lepas tuh heboh takmo pakai. Time nak beli beriya.


 Adik. erm. gaya macho. tp muka jambu...


The best piccas for the Four of Us. Of course, gambar mamanyer kena menten. ehem.


My family. My mom, my siblings, my hubby, my ipaq and the kids.. 
SIL maseh berpantang with baby baru - not in pix.


Ni baby ujai mase baru lahir (4days b4 syawal)


Last but not least.. Extremely tiring puasa.. Will be missing our home. (T_T)
We've migrated (wah... migrate gittew) back to Gombak. Jemput la datang raye umah mama aku.. rasenye lagik ramai tau umah my mom rather than our's.. hehehe

Sincerely from deep in my heart, Maaf Zahir Batin to all..

Thursday, August 11, 2011

lagu version cik kak

air pasang malam surut pukul lima
nyonya bangun pagi siram pokok bunga
pokok bunga melor tanam tepi pantai
itik bertelur ayam menetas
encik baba JANGAN jatuh dalam parit
cik aminah tetawe jerit-jerit...........

mama aku cakap, cik kak nyanyi pakai logik akal dia jugak.. ape pasal la plak en.baba nak jatuh dlm parit kan...

Thursday, July 28, 2011

Wedding

my sister's solemnization..
24th July 2011

mati

cik kak : mama, nanti mama mati, pegi ospital.
mama : nanti mama mati, tanam la kat kubur.
cik kak : nanti mama mati, jadik pocong! (sambil tangan genggam atas kepala) pastu, pegi kubur.
mama : kakak nak mama mati ke?
cik kak : nak.
mama : kalo mama mati, kakak takleh jmp mama dah. nak ke?
cik kak : tanak...... (cakap plahan gila. dgn nada sayu + mulut chembeng)
mama : abis tu, nape ckp mama mati? tak syg mama ke?
cik kak : sayang..... (again, cakap plahan gila. dgn nada sayu + mulut chembeng)

p/s : she doesnt know wat she's talking... ok... she starts to creep me out..

Pakwe + Kawen

scene1
cik kak : ma, kakak ade pakwe.
mama : ye ke? name dia sape?
cik kak : ... (cebik bibir & angkat bahu).. adik dia name baby..
mama : ooo. dia dok mane?
cik kak : kat umah mak la.
mama : ooo.. kakak nak gi umah mak ke?
cik kak : tanakkk.....
mama : .... (ok, aku blur)

scene2
mama : nape kakak tak ikot ateh jalan?
cik kak : kakak takot.
mama : itu kan pakteh..
cik kak : ma, kakak suke pakteh.. (sambil angkat2 kening)
mama : eh, kate kakak suke paklang..
cik kak : nanti, kakak dah pindah, kakak kawen la ngan paklang.

btw, my baby sister has married... :-)

p/s : my mom's said, cik kak has been listening to our talks.. pakwe lain, suke org lain, kawen ngan org lain...

Mandi

one day, cik kak sibuk main air time nenek dia baru nak mandi.
so, my mom mandikan cik kak dulu and asked me to take the towel.

cik kak : ma, kakak mandi ngan nenek ma.
mama : ye ke.. kakak ni mandi ngan nenek la, ngan mama la ngan adek la..
cik kak : haah ma.. sumer orang nak mandi ngan kakak!
mama : .....

Wednesday, July 6, 2011

roti

mama : ni ape bazir2 tak abih roti nih???????
cik kak : dah abih laaaaa.......
mama : ni tak abih ni!!!!
cik kak : itu kulit dia laaaaaaa..!!!
mama : ................... (speechless)







Wednesday, June 29, 2011

Besday Adik

25th June 2011
Sekinchan Ikan Bakar, Kota Damansara.

tqvm to pakyam yang kacak, for the marbeles besday dinner party utk adik & uwan, with marbeles foods, deco & balloons, and the entertainer as well! semoga bertambah murah rejeki & bleh banjer kitorang lagik! ameennn...

enjoy the vid & piccas...










hepi besday darlings! semoga membesar menjadi anak2 yang soleh, bijak pandai, berjaya dalam hidup, melindungi keluarga, mentaati mama & ayah dan berjihad fisabilillah.. ameen!

Thursday, June 23, 2011

lapar?

10.30pm

cik kak : ma, kakak lapar lagi.
mama : ye ke? nak makan ape?
cik kak : haah. lapar. nak makan atin [read : ice-cream] (sambil terangguk2)
mama : ishk. lapar makan nasi lah.
cik kak : ma, kite dah kenyang la.
...
ngelat nak makan ice-cream LAGI rupenyer. ishkk

Thursday, May 26, 2011

cuti-cuti Cherating

16th May 2011
Family trip..

konon gerak pagi sangat la kan.. budak2 pon dgn baju tido je hangkut masuk kete.. halfway journey baru bangun..


 kakak suke main pathir...!

adik ala-ala baywatch.. :-P

korek longkang as alwaiz.. typical kalo main pasir laut kan..

our family, exclude alang yg jadik photoG, mama & adek tido kat banglo.

bbq for dinner
 

the end.

p/s : waiting for my SIL to konfem mandi laut seterusnyer.. :-P