Thursday, January 27, 2011

Cuti paksa-rela #1/2011

Isnin & Selasa baru ni, hubby & I cuti secara berjemaah. Ade hal family matter. Nothing interesting. Sangap.

Then, next week cuti pakse-rela lagik. Sangat sukkkaaaaaaaaaa~!!! hehehe \(^_^)/
Tapi yang kureng bestnye, takde gi memane. humm.. Tak kesah la. Asalkan dok KL.  i loike! ngeeeee...

Ari tu time adik masuk spital, dah pakai cuti. baru ni pakai lagik.. *kira-kira* ok ok.. kena lebih waspada spend cuti.

Note to myself : Will only apply cuti utk perkara yang akan menyenangkan & mententeramkan ati aku jek. ha-ha.

Friday, January 21, 2011

sukasukasaja

Cuti Thaipusam.

Ad hoc family dinner at my brother's.
Name pon ad hoc. We just bought Ayam Golek, salads and soft drinks. And few additional meals by tuan rumah. takde heboh² nak masak beriya. takde kecoh nak bersesak at the kitchen. :-)

Followed by another dose of Magika. Splendid.

I love being around my family. The four of us, my mom, my siblings, SIL, and anak-anak buah. No yelling & shouting. No sindir² / perli². peaceful. wonderful time to release our stress and keep our mind away from other problems. at least for the few hours..

b e a u t i f u l

Tuesday, January 18, 2011

Magika

b4 dis, 4x ulang upin & ipin.
now, 2x ulang Magika!

bile aku bleh tgk tv neh?

Hepi Feet

Adik dah kuar sepital sabtu lepas. Alhamdulillah.. he is getting better.. takde dah dgr bunyik mengah2 + batuk2.

3x kene buat sedut kahak. Yang 1st time jek aku bawak sbb hubby keje. Lagik 2x tuh, hubby la terpaksa bawak sbb aku tak sanggup nak bawak. Physiotherapist baru masuk je ward kitorang, mata aku dah bergenang dulu. uhuk.

Bil dikaver oleh kampeni. Except for the Aerochamber kene bayar sendiri dalam RM100.

Skrang kena kasik puff ventolin every night. pakai aerochamber tu la... Suke lak adik pakai menatang tu.. cik kak pon menempel same nak.. ishk ishk ishk..

Thursday, January 13, 2011

Hospitalized 4

live update from sepital.
-----------------------------------------------------------------------------------

Week 1
adik started batuk + wheezing since b4 pegi JB ari tuh. So, pegi jmp GP and he had his dose of nebulizer & ventamol. demam takde. amik ubat, wat patting theraphy sendiri, slowly kurang la batuk. tapi stil ade tercungap mase dia main2.

Week 2
batuk kerap balik sampai tableh tido. refer GP lagi, another session berperang bersama nebulizer and higher dose of ventamol. again, slowly kurang..

Week 3
masih tercungap tapi tetap ligat berlari. lagi la tercungap. mintak refer letter, terus gi jumpe paed. so, here we are...

Since ptg semlm, nebulizer every 2hour. ngantuk giler aku dibuatnyer. tido terencat tiap 2jam! pagi ni paed ckp ade improvement. so, nebulizer every 3hour lak. then, kena wat physio. tepuk2 keliling dada. then, sedut kahak. giler ah dok menahan air mata. kesian giler aku tgk adik menanges lebih 15menet straight smp penat! smp nampak mata putih taw. kesian. abih je, trus aku dukung adik bwk kuar bilek treatment tuh. pujuk2.. pegi playground. then, bawak masuk bilek. sementara nak buat susu, adik terlelap sambil duduk kat kerusi. ishk. kesian anak aku.. tp bagi gak susu dia. sambil tutup mata pon, abih sebotol. alhamdulillah..  

now, tgh tido. tp aku still je dgr bunyik dlm breathing dia. semoga cepat sembuh sayang mama.. ameen..

Wednesday, January 5, 2011

Cuti paksa-rela penutup 2010

Monday
27th Dec2010

Baju dah siap packed. barang2 budak, susu, flask air etc pon dah siap.. nasi+lauk dah masak. semua ready, tp hubby blom balik lagik. dekat kul 8pm baru hubby sampai. ding dong sane sini. makan. mandi. tambah2 lagik barang nak bawak, dekat kul 10pm baru kuar umah. tp pegi klinik dulu sebab dah dengar adik ade bunyik semput. berperang la dgn budak kenit neh kat klinik utk kasik nebulizer.. around 11pm, baru kuar KL.. JB, here were come!

checked in kat JA Residence Hotel dekat kul 3am. biase2 je hotel ni, tp agak jakun sbb parking kete naik lift. hahaha.. lokasi betul2 depan Bazaar JB, tp mase tu kedai sumer dah tutup. wifi pon free. sempat la menghapdet FB kejap.

Tuesday
Tghari hubby amik kitorang gi pindah hotel. dok Puteri Pacific lak.. ini baru caraaa...!! hotel nih best. sebenarnye, akunyer level best tak best diukur melalui lantai carpet & bathtub sajer. kiukiukiu.. yang tabest sbb tadek free wifi. BB berbyr ade la. rugi rugi. terputus hubungan ngan FB & blog. demm.

Petang mandi kolam. sejuk giler.. kehingusan anak2 aku. Malam pekena nasi ayam penyet benafe. mabeles! leleh ayak idung..

Wednesday
ari ni tak gi pool. mandi air panas dlm bathtub jek. kitorang banyak spent masa dlm bilek je sbb hubby kan keje.. tu yang abih pipi cik kak & adik kering dok tadah ekon 3hari 3malam!

Thursday
checked-out. Lunch ayam penyet kat stualang lak. leleh gak. tp benafe ttp terbaekkk!

tunggu hubby selesai keje. pusing2 petang2.. tgk orang main layang2..

cik kak : ayah! belayang-belayang!
ayah : bukan, layang-layang.
cik kak : ayah! lalalalayang!

then, off kluar JB. singgah overnite kat hotel kelemak, alor gajah.

Friday
around 11am, kitorang pon gerak balik KL. basuh baju ber-trip2.. golek-golek anak-beranak. Tgh malam tgk bunge api dari umah jek.. then baru sibuk2 buat puding utk bwk gi potluck esoknyer..

Saturday
Jimba-jimba kat umah erry, Shah Alam. bersama budak2 semsas98, spouse & anak masing2. malam tuh terus gi tido kat umah mama..

Sunday
sepanjang siang kat HUKM, visiting my aunt. Malam, BIL lepak kat umah kitorang..

tengok, cuti-pakserela-kampeni-aku sgt pack! bile mase nak buat paper K-Bank? tak sempat ok..



Tragedi Pintu Tandas

so many things to write, yet so little time spared. eleh, macam bizi sgt la kan. padahal, tenet sgt slow.. tambahlak, aku lebeh suke mengkomen-komen kat album piccas potluck+bbq kat FB erry. huhuhu

lets start..
minggu terakhir 2010 yang lalu adelah minggu cuti paksarela kampeni aku. kitorang mmg takde plan apepe sbb hubby said he might be busy waktu tu.. so, ari senin aku bermula macam hari2 ahad yang lain. kemas umah, masak, settlekan budak etc..

adik as alwaiz, akan bangun lepas aku bangun. "cam tau tau jek!" - quote upin & ipin dlm DVD episode1-6. so, cepat la aku mandikan dia pagi tu. sementara operasi mengemas dijalankan, cik kak pon bangun. dia nak mandi sendri. ekcelinyer, dia nak main air la tuh. aku continue meng-vacuum.

abih settle vacuum, aku tgk cik kak blom kuar toilet lagi. aku tolak pintu toilet, tp berkunci dr dlm. aku panggil cik kak berkali2, but no answer. panik! kan dah kate, kalo bab2 cik kak & adik nih, aku mmg cpt panik. gegar2 pintu pon takmo bukak. tak dgr suara dia langsung! aku just dgr bunyik air shower mengalir. macam2 melintas kat pale hotak aku. takot dia terlentang ke.. pengsan ke.. lemas dlm baldi ke.. ha, jgn memain, cik kak penah hampir lemas dlm baldi when she was about setahun stgh. baldi takla besar tempayan pon. rendah sket dr dia jek. air pon dlm 4-5inchi je tinggi.. tp dia tertonggeng nak capai air dlm baldi, so muka terbenam dlm air. nak tolak badan sendiri pon blom kuat.. horror.. horror..

back to the toilet story. aku tatau la apsal pintu toilet tu keras/ketat nak mampos. eh, tak lucah aaa.. ahahaha.. pintu toilet jenis yang mcm sblah ni (drpd pakcik google), tapi gambar lain la, bukan panda. aku tgk umah org lain yang pakai pintu cemnih, cam bleh gegar2 jek. tp pintu kat umah aku tuh gile tegap! ntah camner seploh jari aku bleh masuk kat celah pintu yang ber-seal rapat! struggle giler aku hentak pintu cam nak nanges.. panggg!! aku tatau ape yang patah, tp ade la serpihan2 aluminium kat sekitar tuh..

there.. i saw cik kak.. pegang shower.. badan penuh dgn sabun.. kat tepi kaki dia ade 2 botol shower cream.. satu sabun aku, satu sabun dia..

menggelegak darah aku. nanges2 cik kak kene marah. buat perangai btul. mmg few times gak dia kunci pintu toilet tp biasenye dia menyahut kalo aku panggil.. haish... anak.. anak..

orang kate pintu tu harga RM300-RM400.. aku tak sure la plak sbb mase aku beli umah tu, owner lama dah sesiap pasang.. takpe la, my kids worth more than that! anak org lain aku tatau la.. hahaha

tangan rase panas.. baru aku perasan darah dah menitik kat lantai.. knuckle aku dah luka2.. jari2 bengkak.. akibat tibe2 jadik HULK..

petang tuh, hubby called, "siap, pegi JayBee!"
Jommm!!