Wednesday, October 29, 2014

Teka-teki

From cik kak :
Teka teki teka tekuk,
Ular mati dlm mangkuk.
jawapannye megi!

Teka teki teka tekuk,
Haiwan ape yg kedekut?
Jawapannye kuda. Sbb dia lari bunyik kedekut-kedekut-kedekut...

Haiwan ape yg jual beg?
Kambing!! Sbb dia ckp bekkk... bekkk...

Wednesday, October 22, 2014

Youtube

Scene 1 - Lunch.
cik abam : mama, ade ke air ni lg? (Pointing kat air cordial grape aku)
Me : ade.. minum la. Abg nk lg ke?
cik abam : (teguk smp abih). Tak. Nanti mama buat air mama sendiri taw..
Me : ....

Scene 2 - Gotong-royong kemas laman nenek.
cik kak : mama, camne eja 'wan'
Me : kakak nak eja ape?
cik kak : 'panduan'
Me : cer la eja.
cik kak : p-a-n pan, d-u du, mmm... mmm...
Me : a-n an. Panduan.
cik kak : Oh. Ok. (Sambil menaip kat search youtube)
Me : kakak carik ape?
cik kak : 'panduan kemas laman'

Kids nowadays...

Monday, October 13, 2014

Pengalaman Bersalin di Hospital KPJ Tawakkal, KL

back in 2007, masa pregnant cik kak, aku pon tatau nak gi jumpa Gynae mane. Mase tu most kawan2 yg dah beranak, gave birth kat hospital yang jauh sket dari rumah aku. So, ntah camner sembang sane-sini, mama suggest utk pegi je kat Tawakkal. Dekat pon dekat... And happened that few makcik2 aku pon gave birth kat sane. Finally, bile dah gi riki sane, we met doctor yg my maksu rekemen. Kebetulan, the doctor pon tgh incharge on that day.

Name : Dr. Jaafar Yaakob
Specialty: Obstetric & Gynaecology

Memandangkan kampeni start kaver jumpe Pakar bila dah masuk 7bulan pregnancy, so, time tu la kitorg baru di sana. b4 that gi check monthly kat GP ajer. Start ngan monthly check up, then 2mggu sekali, then baru nak masuk yang every week, aku dah kena tahan.

Doc Jaafar nih mmg jenis very soft spoken, cool-cool, chill-chill ajer. So, bile ade soalan2 atau keraguan yang buat aku nerbes, terus bleh jadi rilex2 sket bile dia dah explain. Sbb dia mmg jenis ckp suara perlahan + muka senyum ajer. hehehe.. Kalau aku rase tak sedap ati je, dia akan explain, then ade gak dia soh gi wat CTG to monitor further. So, at least aku pon pueh ati.

Anyhow, dalam semua ok-ok ajer tu, aku kena caesar jugekkk... sbb kakak chantek yang nak kuar dari perut aku nih tersangkut dgn tali pusat making her heart beat drop.. Panik giler bile dgr doc ckp heart beat baby dah lemah. So, he said kena buat emergency caesar. But he said InsyaAllah baby tak ape2 bila keluar nanti. So, lega lah sikit. Tambah lak hubby pon masuk OT skali tgk perut aku kena belah.. So, kurang la cuak aku. Nevertheless, still menggigil ok dlm OT tuh! Series tak tipu! hahaha

2008
Alhamdulillah, cik kak lahir sihat walafiat. After 2nights, baru aku discharged dr ward.

After few follow up, doctor advised pasal family planning. But we asked boleh tak kalau nak pregnant lagi satu sbb kitorang mmg nak anak 2 org yg rapat. Doc cakap boleh! wawawaa.... and aku pon pregnant cik abam masa cik kak baru 8bulan. erhhhh...

Again, we went to doc Jaafar gak memandangkan dia tau history pregnancy & delivery aku yg previous macamane. Tapi, agak saspen jugak la masa doc explain pasal risk normal delivery after caesarean. But memandangkan aku cam insist nak beranak normal, doc ckp dia bleh kasik peluang utk cuba, tapi tak lama, dlm 6-8 hours shj.

2009
Alhamdulillah, cik abam tak tunggu lama utk keluar. Dalam sejam ajer lepas induced.. Itu lah baby vbac (vaginal birth after caesarean) aku... jarak antara cik kak & cik abam hanyalah 16bulan.

Then, baru kitorg study sket pasal family planning.. Lepas discuss dgn doc, we opted for implan. Pon, doc jaafar yang buat. And ntah camner aku sedikit blur pasal bila nak remove implan, so agak lambat bukak implan waktu tu. 2013 baru bukak! erkkkk

Later in 2013 aku pregnant anak ke 3. And again, jumpe the same doctor..

2014
Alhamdulillah, bersalin normal lagi sekali... dapat la dikdam... :)


Friday, February 14, 2014

CAR

Cik kak : ayah, anak ayah tau bahse ingres 'kereta'
Ayah : ha, cube ckp
Cik kak : cart!
Ayah : bukan cart. CAR.
Cik kak : car...
Ayah : cube eja 'car'...
Cik kak : 'k-a'! (Jwb dgn pantas & penuh konfiden sekali)
Rite.

Friday, February 7, 2014

Fisherman

Cik abam : mama.. mama.. wish-man!
Me : ermmm.. wishman tu ape?
Cik abam : wishman laa!!
Me : kak, wishman tu ape?
Cik kak : ala, yg tangkap ikan tu...
Me : Oooo... fisherman.. (seb baik ade translator)
Cik abam : mama.. policeman.
Me : policeman tu ape?
Cik abam  : hanta surat.
Me : bukan.. itu postman. Policeman tu polis la..
Cik abam : haaa.. yg tangkap oghang..
Selalu kompius budak ni..