Friday, December 11, 2015

Lelaki Seperti Apa, Menghasilkan Istri Seperti Apa

Psikologi rumahtangga: “Lelaki seperti apa, menghasilkan isteri seperti apa.”

Seorang teman merasakan isterinya semakin lama semakin mementingkan diri sendiri dan kasar. Kerana itu, mereka bertengkar setiap hari.

Atas alasan seringnya bertengkar, lelaki ini mempunyai hubungan intim.

Akhirnya, mereka bercerai dan sang suami berkahwin lagi dengan wanita skandalnya. Sang mantan isteripun tak lama kemudian berkahwin lagi.

Mereka masih belum dikurniakan anak. perkahwinan baru keduanya masing masing berjalan dengan sangat lancar.

Tetapi selepas berkahwin, isteri baru dari lelaki ini semakin lama sekalipun kelembutannya semakin pudar. Rumah tangga mereka berakhir sama seperti yg dulu, sedikit sedikit bertengkar.

Isteri barunya bahkan tidak mau mengerjakan pekerjaan rumah, rakan saya terpaksa membersihkan rumah sendiri.

Rakan saya merasa nasibnya tidak baik, mengapa ia selalu memilih isteri yg kurang baik, setiap hari ia mengeluh.

Sampai suatu hari, di suatu majlis makan malam ia secara kebetulan bertemu dengan suami baru bekas isterinya.

Pada awalnya kedua lelaki ini tidak bercakap apa apa, tetapi setelah saling menyapa mereka pun minum bersama.

Akhirnya rakan saya tak boleh menahan diri lagi dan bertanya bagaimana keadaan rumah tangga mereka. Suami baru bekas isterinya ini tidak kacak, tetapi sangat teliti dalam berbicara.

Ia berkata, "Isteri saya adalah wanita yg sangat hebat, sangat perihatin dan lembut, ia mengerjakan seluruh pekerjaan rumah tanpa mengeluh. Juga sangat menyayangi saya, ia sentiasa bersikap baik kepada ibu bapa, saudara, dan teman teman saya. Saatnya jujur dia akan jujur, saatnya butuh perhatian, dia akan memberi perhatian penuh. Wanita seperti ini, sudah sedikit sekali. "

Teman saya setelah mendengarnya merasa bingung, dan berfikir apa dia memang sebaik itu? Mengapa dulu ia sama sekali tidak menyedarinya? Pasti ini semua cuma bualan suami baru isterinya ini untuk membuat dia bingung.

Tak lama kemudian, kebetulan sekali, rakan saya pergi berbelanja ke pasar raya dan melihat bekas isteri dan suami barunya sedang membeli-belah.

Dia bersembunyi dan memerhatikan, akhirnya ia menyedari pasangan itu benar benar bahagia. 

Kebahagian itu boleh dilihat dari senyuman bekas isterinya yg selalu mekar. Juga boleh dilihat dari pelukan lembut yg diberikan oleh lelaki di sebelahnya itu.

Sebenarnya, di bermacam situasi, isteri berubah menjadi malaikat atau berubah menjadi nenek sihir, semua bergantung pada lelaki.

Pada detik wanita memutuskan untuk berkahwin, dia juga memutuskan untuk menjalani hidup dengan bahagia bersama suaminya.

Walaupun dalam perkahwinan, kesabaran merupakan suatu kebajikan, tetapi jika ada cinta maka ada toleransi.

Saat anda merasa tidak puas dengan wanita anda, wanita pun tidak peduli lagi.

Jadi, jika anda mahukan wanita baik seperti malaikat, terlebih dahulu perlakukan dia sebagai malaikat.

Kerana semua wanita di dunia yang sudah menjadi "isteri seseorang" mempunyai potensi menjadi malaikat.

Saat anda boleh melakukannya dengan baik, anda akan menyedari bahawa perubahan sikap anda dapat membentuk sesosok malaikat yg sempurna.

Cinta wanita muncul kerana kasih sayang lelaki, Kebencian wanita muncul kerana kebohongan lelaki; Keluhan wanita muncul kerana kedinginan lelaki. Kebahagiaan wanita muncul kerana kehangatan lelaki. Kecantikan wanita muncul kerana dimanjakan lelaki. Kerosakan wanita adalah hutang lelaki.

Wanita adalah sebuah piano, jika bertemu dengan seorang pemain piano handal, suara yg dihasilkan adalah lagu kelas dunia, jika dimainkan oleh orang biasa, maka akan menghasilkan lagu pop, tetapi apabila dimainkan oleh orang sembarangan, pasti tidak akan membentuk sebuah lagu.

Umpama satu peribahasa melayu, “bagaimana acuan, begitulah kuihnya.”

-Copy paste dari grup Whatsapp-

Friday, November 6, 2015

Thursday, November 5, 2015

pilot kah?

cik kak : mama, ayah pegi mane?
mama : ayah pegi keje la.
cik kak : ye lah, ayah keje ape?
mama : engineer.
cik kak : aaaa????
mama : engineer tu jurutera..
cik kak : oooo... ingatkan juruterbang..

hmmm.. byk tgk drama anak dara nih...

Tuesday, October 27, 2015

Homemade Sushi

bila encik suami masuk dapur....
dinner kami malam tadi adalah ini...


Monday, October 26, 2015

Cik Kak Exam

minggu ni cik kak exam. both, sekolah agama & sekolah kebangsaan.
exam ni tertangguh dari last week sbb sekolah tutup due to jerebu.

all the best my darling princess..
mama doakan kakak dapat jawab exam dgn cemerlang! amin...
love you sayang. muahhhhss

Thursday, October 15, 2015

Tadarus Al-Quran Bani Rahman

Telah genap setahun tadarus bulanan ini dijalankan (menurut makcik2 aku la sbb aku join start Januari 2015, they started a lil bit earlier...)

Kumpulan tadarus ni terdiri daripada ahli keluarga je - makcik2, pakcik2 (adek beradik arwah ayah), kazen2 and my mom, my siblings, ipar & anak buah. Every month, setiap sorang akan diberi 1juzuk utk baca sendiri, bila2 la tak kesah, asalkan baca. Ada yang habis baca cepat, boleh request untuk 2nd juzuk.. One of my aunt yang akan track sape bace juzuk mana supaya semua 30 juzuk ada orang baca. Then, we'll set satu tarikh untuk buat khatam Quran. Lokasi pon berubah ikut giliran.

Alhamdulillah, peserta tadarus pon makin bertambah. rasanya dah lebih 30 orang.
Alhamdulillah, at least aku habis gak baca 1 juzuk daripada tak bukak Quran langsung (insap insap)
Alhamdulillah, kitorang jumpa sedara-mara every month rather than jumpe time raya ajer..




Alhamdulillah.
Pakai whatsapp group ajer, boleh coordinate event cengginih. tak susah pon.. 

Thursday, October 1, 2015

cita-cita

cik kak : mama, nanti anak mama nak jadi doktor haiwan!
mama : nape tak nak jadik doktor orang? nanti kalau mama demam kakak boleh jaga..
cik kak : alaaa.. nak jadi doktor haiwan.. boleh laa.. pelisssss...
mama : kalau jadik doktor orang, bila mama demam kakak boleh jaga..
cik kak : hmmm... nanti anak mama amik cuti, k...